Gyermekek ismerhették meg a helyes kézmosást

2019. május 8. (szerda)

Idén Magyarországon 9. alkalommal került megrendezésre a Kézhigiénés Világnap. A WHO 2009. óta május 5-t jelölte ki erre a napra, hazánk 2010. évben csatlakozott a „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért.” programhoz, vállalva a kézhigiéne, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását. A Kézhigiénés Világnap alkalmából hívták az általános iskolásokat a Keszthelyi Kórházba, hogy egy kis vetélkedés mellett megtanulják miért és hogyan kell helyesen kezet mosni. A játékos programon öt iskola csapata vett részt
Dr Kvarda Attila köszöntötte az iskolák csapatait a Keszthelyi Kórház által szervezett kézhigiénés vetélkedőn. A főigazgató kiemelte, hogy a felmérések szerint az emberek 60%-a nem mos kezet hazaérkezés során, így a környezetünkből számos kórokozó kerül a szervezetünkbe, ami gyulladáshoz is vezethet. A közvetítő pedig a piszkos kéz! A gyerekek egy digitális tesztelővel kéztisztaságot is mérhettek megérkezésüket követően. Rajzot is készítettek a témával kapcsolatban és különböző kórokozókat ábrázoló puzzlet is próbáltak kirakni. Az öt fős csapatoknak nagy fejtörést okozott a kirakó feladat, de megoldották és már mehettek is a következő állomásra. Öt állomáshely volt a kórház területén. Talán a harmadik volt a legizgalmasabb, ahol nem csak a egy dalocskával buzdították a kézmosásra a tanulókat, hanem megtanulhatták, hogy a baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz. De az se mindegy, hogyan mosunk kezet.

„Úgy tanultam meg, hogy először is jól a tenyerünket be kell dörzsölni, hogy semmi baktérium ne maradjon rajta, ezután a kézhátunkat és az ujjaink oldalát kell bedörzsölni, utána pedig az ujjbegyeinket és a körmünk alatt aztán pedig a hüvelykujjainkat kell és még egyszer az ujjbegyünket alaposabban.”- mondta Fülöp Éva tanuló.

Az egyik állomáson miközben gipszből kézlenyomatot készíthettek a csapatok tagjai, megtanulták, hogy Semmelweis Ignác felfedezése a kézfertőtlenítés és tanításai napjainkban is éppúgy érvényesek, mint saját korában. A kézmosásnak különösen nagy jelentősége van az egészségügyi ellátó helyeken, szociális intézményekben.

„A kórházon belül működő Egészségfejlesztési Irodának az alapvető és rendkívül fontos feladata,hogy az egészséggel kapcsolatos információkat megpróbálja gyermekeknek és a fiatal felnőtteknek továbbadni. S ez a Kézhigiénés Világnap rendkívül jó alkalom arra, hogy a kéz tisztaságának jelentőségéről beszéljünk játékos formában és a kézmosás mint egy egyszerű mindennapi dolog mennyire fontos abban, hogy az egészségünk megmaradjon.”-adott tájékoztatást Dr. Kvarda Attila főigazgató.

A Keszthelyi Kórházban a kézhigiéné fejlesztésére összpontosítottak, megtanítva a gyerekeknek, hogy a megelőzés kulcsfontosságú, betartásával sokat tehetünk a fertőzések kivédéséért és megállításáért.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6007-gyermekek-ismerhettek-meg-a-helyes-kezmosast?fbclid=IwAR0jUrF-lsETK-SD9mb1AFUi2DeZ87bm_CuyP3BEDxqsvQA9k42OINeAOaE