Kiosztották a Kék Hullám Zászló díjakat

2022. július 11. (hétfő)

Rekordot döntött idén a Kék Hullám Zászló strandminősítésre jelentkezők száma. Negyvenöt balatoni strand vállalta a megmérettetést. A szervező Balatoni Szövetség mellett a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai járták be a strandokat. A rangos díjakat Révfülöpön adták át.

A legtöbb pontszámot a vonyarcvashegyi Lido strand kapta a minősítésen, ehhez az eredményhez hozzájárult a strand előtti ingyenes nagy parkoló, és a vízben lévő játszóhajó. Idén a nagyközség büszkélkedhet a „Zöld béka díjjal” is, amit a környezeti nevelésben kiemelkedő teljesítményért kapott.

„Hosszú évek munkájával egymásra épülő beruházások, projektek vannak, tehát a szemléletnek köszönhető elsősorban, és annak, hogy nem elégszünk meg azzal, hogy akár oklevelet, díjat vagy elismerést kapjunk, hanem ezt fenn is szeretnénk tartani. Ennek az az oka, hogy nem három hónapban gondolkodunk a strandunkon, hanem egész évben nyitvatartó, többgenerációs, rekreációs központként tekintünk rá.” – mondta Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

Több díjat is elnyertek a keszthelyi strandok. A Városi strand ötcsillagos minősítést kapott, megkapta a Zala Megyei Közgyűlés különdíját, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság különdíját a zöld szemlélete miatt. Ötcsillagos zászlóval lett gazdagabb a Libás strand, négycsillagosat adtak a Helikon Strandnak.

„A Libás strand tudott javítani, ott tudatosan fejlesztjük a szolgáltatásokat minden évben. Vannak néha problémák, de ezeket megpróbáljuk áthidalni. Folyamatos fejlesztésben tervezünk, ebben szeretnénk az MTÜ támogatását igénybe venni továbbra is, ahogy eddig is minden pályázatnál szerettük volna a fejlesztéseket véghezvinni.” – nyilatkozta televíziónknak Csendes Antal, a VÜZ Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetési részlegvezetője.

Öt csillaggal jutalmazták Gyenesdiás mindkét strandját, a Lidot és a Diási Játékstrandot, utóbbi elnyerte a Balaton Legzöldebb Strandja címet is, a Lido pedig „Zöld béka díjat” kapott.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mind a kettő strandunkkal elértünk egy-egy természetvédelmi és környezetvédelmi díjat. Az, hogy a Balaton legzöldebb strandja lett ismételten a Diási Játékstrand, ez megint csak azt jelenti, hogy jó úton járunk, jó a klímatudatosságba és a környezettudatosságba vetett hitünk, és ez alapján próbálunk fejleszteni, jó gyakorlatokat egymásnak átadni.” – tájékoztatott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

Ötcsillagos zászlóval lett gazdagabb a balatongyöröki Községi strand, de a Balaton Gasztro-Strandja különdíjat is átvehették, melyet a Balatoni Kör ajánlott fel. Szigorú szempontrendszer alapján döntött az egyes minősítésekről a bejárás során a szakmai bizottság.

„Ebben az esztendőben igazándiból a mozgásukban korlátozottak felé fordultunk, hiszen még ott voltak kis fehér foltok, amiket satírozgatnunk kell. Ezekkel az emberekkel is mindenféleképpen számolunk, és mindenféleképpen szívesen látjuk a tónál. Az ő fürdőzésüket, az ő kikapcsolódásukat igyekszünk megkönnyíteni.” – számolt be Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

A Magyar Turisztikai Szövetség célja, hogy 2030-ig megújuljanak a strandok. Eddig négy ütemben 8,8 milliárd forintot költöttek erre. A strandfejlesztéseknél az ötödik etapra még 1,6 milliárd forintot szánnak.

„2017-ben találtuk ki, hogy a hazai strandokat, a természetes vizeink mellett lévő strandokat meg kell újítani. Hiszen nagyon sokan igénybeveszik, jelentős mennyiségről van szó, és hát tudjuk azt, most így utólag is visszagondolva, látva, hogy előtte milyen kínálattal rendelkeztek, hogy szükség van azokra fejlesztésekre, amelyekre az elmúlt időszakban a strandokra jutottak.” – mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója.

A zalai strandok üzemeltetői számos díjjal gazdagodtak a Kék Hullám Zászló strandminősítésen. A strandokon lobogó négy-ötcsillagos zászlók jelzik a turistáknak, hogy magas színvonalú szolgáltatások várják őket.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9332-kiosztottak-a-kek-hullam-zaszlo-dijakat