Kis csimpánz volt a jutalom

2019. szeptember 13. (péntek)

Csimpánzt kapott a Csány-Szendrey Általános Iskola. A Lemba nevű kismajmot a Passzold vissza tesó! kampány kapcsán fogadhatta névlegesen örökbe egy évre az intézmény, mivel országosan ők gyűjtötték a legtöbb használt mobiltelefont össze. A kampány célja, hogy a készülékeket újrahasznosítsák, így kevesebbet kell bányászni az előállításukhoz szükséges anyagokat, melyek nagy része a csimpánzok és gorillák élőhelyét veszélyezteti.
Idén januárban hívta fel a Jane Goodall Intézet a Passzold vissza tesó! avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és gorillákért kampányra a figyelmet. A kezdeményezéshez az egész országból összesen 26 intézmény csatlakozott, többek között iskolák is.

Az országos kampány során a legtöbb mobiltelefont, 53 darabot a keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola gyűjtötte, akiknek ünnepélyes keretek között adták át az oklevelet.

Az iskolások a gyűjtés kapcsán ezt a kis csimpánzt fogadhatták névlegesen örökbe egy évre. A mobiltelefonokban található ugyanis többek között az előállításukhoz szükséges koltán nevű anyag, melynek bányászata Afrikában a gorillák és csimpánzok élőhelyét fenyegetik. A gyerek szívesen csatlakoztak a kezdeményezéshez.

„Azért, hogy könnyebb legyen a majmoknak és azon a területen nagyon ne bányásszák ki azokat a fémeket, amelyek a telefonba tartoznak. És hogy a telefonokból kiszedjék azokat a fémeket és ne kelljen ott sokat dolgozniuk és a majmoknak legyen sokkal több területük.” – mondta el Fehér-Kun Flóra.

Az iskolákat a KÖVET egyesület kérte fel a csatlakozásra. A pedagógusok a tanterv során is foglalkoznak az újrahasznosítással és a környezetvédelemmel, melynek ez a kampány is egy jó példája volt.

„Először az osztályomban kezdtem ezt el a gyerekekkel és gondoltuk, hogy kiszélesítjük az egész iskolára. És elmondhatom, hogy az egész iskola alsó tagozat, felső tagozta minden osztálya csatlakozott hozzá és ezért sikerült ezt a szép eredményt így elérnünk, amire külön büszkék vagyunk, hogy az országban elsők lettünk a gyűjtésben.” – ismertette Tikos Ágnes.

Az oktatási intézmény már korábban is csatlakozott hasonló kampányokhoz, melyeknek elsősorban nem a versengés volt a céljuk, hanem az, hogy sarkallják a tanulókat az újrahasznosítás fontosságára.

„Iskolánk kiemelten fontosnak tartja a környezettudatos gondolkodás kialakítását már kisgyermekkorban, ezért örömmel csatlakozunk mindig olyan kezdeményezésekhez, amely erre sarkallja a gyerekeket. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy az iskolánk ezt a díjat elnyerte, büszkék vagyunk rá és örömmel állunk a hasonló kezdeményezések mellé a jövőben is.” – emelte ki Kovács Noémi.

A Passzold vissza tesó! kampányban Keszthelyen összesen 10 intézmény vett részt. A projekt hamarosan folytatódik, melyhez várják a résztveveők jelentkezését

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6399-kis-csimpanz-volt-a-jutalom?fbclid=IwAR3DFazTKPrOTCdwt1V_JTqVnWhKc-7NjTW89aw_nV0_X69lA8yXvXY2x6E