Kiváló a Városi strand vízminősége

2022. június 22. (szerda)

A szakemberek rendszeresen vizsgálják a természetes fürdőhelyeket a szezon előtt és közben is. Az eredményekről az üzemeltetőknek kötelező tájékoztatni a vendégeket. A strandok bejáratánál mindig kifüggesztik a legutóbbi vízvizsgálati eredményeket.

Vízmintavételre indul a vízimentők katamaránján a vizsgálati labor munkatársa. A szezon előtti vízminta kifogástalan volt, de a nyár folyamán is többször ellenőrzik a természetes vizeket. A Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, mint hatóság, komoly figyelmet fordít a természetes vizekre.

Kassai Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal közegészségügyi és járványügyi szakügyintézője: „A hatóság ugye vizsgálja azt, hogy alkalmas-e a fürdővíz a fürdésre és a szezon alatt rendszeresen, mivel kiemelt kockázati tényező a természetes fürdőhely, az emberek, illetve a fürdőzők egészsége védelme érdekében rendszeresen vizsgálja, ellenőrzi a jogszabályokban előírtaknak a betartását, illetve a víz minőségét.”

A június 13-án levett minta szerint kiváló a Városi strand vízminősége. Az e-coli és enterococcus baktériumok száma a kiválósági határértéknél is jóval alacsonyabb, szinte alig kimutathatóak. A szakemberek a partszakaszt is tisztának találták, a víz áttetszőségében és színében sincs változás és nincs jelen cianobaktérium – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Zala megye területén tizenkét engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely van, ebből nyolc a Balaton-parton. A természetes vizeknél engedélyezett fürdőhelyek közé tartozik még a Hévízi-tó, a Gébárti-tó, a zalalövői Borostyán-tó és a Kistolmácsi-tó.A pünkösdi hétvégén mindhárom keszthelyi strand megnyitott.

Vinczéné Polgár Andrea strandvezető-helyettes: „Jó hír a keszthelyieknek, hogy június 30-ig a 2021-es bérlettel beléphetnek mindhárom strandunkra, illetve mindkettő strandunkra. A keszthelyi Helikon strand a keszthelyieknek ingyenesen látogatható egy kártya kiváltásával.”

A strandüzemeltetők bíznak a fürdőzőknek kedvező időjárásban. Idén is működni fog Keszthelyen a vízi játszótér, ami a Balatonnál a legnagyobb ilyen létesítmény.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9265-kivalo-a-varosi-strand-vizminosege