Közlekedik a család

2019. június 27. (csütörtök)

19 család versengett két napon át a Közlekedik a család országos döntőjében. Az ORFK balesetmegelőzési vetélkedőjét 8. alkalommal szervezték meg, idén Vas és Zala megye közösen bonyolította le. A versenyzőknek Hévízen és Keszthelyen is kellett feladatokat teljesíteniük, a legügyesebb család pedig egy Skoda Fabiát vehetett át a Festetics-kastélyban.
A hévízi helyszínen több sérültet is szakszerűen kellett ellátniuk a családoknak. Volt, aki koponyalapi törést szenvedett, másnak artériás vérzése volt, de egy pánikoló járókelővel is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek.

„Mi már 7 éve indultunk megyein, most jutottunk be elsőnek ide az országosra. Nagyon jó kikapcsolódásnak is, kirándulásnak is, meg így tanulás szempontjából is tökéletes.” – mondta az egyik versenyző, Merőtei Tamás.

Az elsősegély nyújtási feladatok végrehajtását a Magyar Vöröskereszt munkatársai értékelték. A versenyen a gyakorlott indulók mellett olyanok is voltak, akik először tették próbára a tudásukat.

„Kisfiamnak az iskolájában indult ez a KRESZ verseny, és ott beszélték rá az egész családot, hogy próbáljuk ki. A megyei versenyt egy családi programnak tudtuk be, meglepetés volt számunkra is, hogy nyertünk, és így eljöhettünk az országosra. A feladatok nagyon érdekesek, izgalmasak.” – emelte ki egy másik résztvevő, Csókási István.

Keszthelyen a vízirendőrség készült feladatokkal a családoknak. A vasárnapi eső miatt azonban át kellett szervezni a programot, így a vízimentés gyakorlat helyett egy feladatlapot töltöttek ki a versenyzők.

A Közlekedik a család országos döntőjének díjátadására a Festetics-kastély tükörtermében került sor. A két napos vetélkedő fődíja egy Skoda Fabia személygépkocsi volt, amelyet a Somogy megyei Bitó család vihetett haza.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy ez így történt. Igazából úgy éreztük, hogy jól megy a versenyzés, de azt menet közben tudtuk, hogy abszolút vezető helyen nem voltunk. Amikor a harmadik helyezettet kiszólították, akkor már azt mondtuk, hogy innen nincs tovább, tehát biztosan valahol sokkal hátrébb végeztünk.” – mondta Bitó József.

A kaposvári család nagy örömmel vette birtokba az új autót a kastély parkjában. A Közlekedik a család vetélkedő célja, hogy megmozgassa a családokat, ugyanakkor felhívja a figyelmet a balesetmegelőzésre.

„Én úgy gondolom, akik részt vettek ezen a versenyen, a felmenő rendszerű versenyen, valamennyien győztesek. Egyrészt azért mert egy kicsit átismételhették a KRESZ tudásukat, részt vehettek egy olyan közösségi programon, ami két napon keresztül Vas megyében és Zala megyében zajlott és remélem, hogy barátokat is szereztek a részt vevő családok.” – tájékoztatott Halmosi Zsolt, az ORFK rendészeti helyettese.

Az ORFK versenyének megyei döntőire több mint 700 család jelentkezett, közülük a legjobb 19 juthatott az országos döntőbe. A résztvevők két napon át versengtek egymással.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6162-kozlekedik-a-csalad?fbclid=IwAR1RVxFS7Y8Ml7hSoO2AK1ZNGD31GCkg-4btH3_LmSyMrD03MueuhR82PVw