Közösségi munka az Alkotóházban

2023. október 4. (szerda)
KesztHelyi identitás

Megújult a Népművészeti Alkotóház. A szakkörök vezetői és résztvevői, valamint a nyári táborozók segítségével rendet raktak és sok felújítási munkát elvégeztek. A házban hamarosan indulnak a jól ismert szakkörök, emellett számos más program és kiállítás lesz, ezért szerettek volna rendet teremteni.

Az új ereszcsatorna borítását festi a fafaragó tábor egyik rendszeres résztvevője. A korábbi csatorna már nagyon elavult volt, ezért volt szükség a cserére. Az elmúlt hétvégén kiselejtezték a berendezést nemcsak a házból, hanem a fészerből is. Ez utóbbiban régóta szerettek volna rendet rakni, hogy alkalmas legyen a használati tárgyak tárolására. Az épületet rekonstruálták, és új ajtót szereltek be.

„A fészerünk nagyon romos állapotban volt, a tűzifa tárolónak a helyzete nagyon kritikus állapotban volt, annak lebontottuk a régi borítását, raktunk újat, ajtót illesztettünk rá, amit kaptunk az egyik kolléganőtől, egy bontott ajtót, de a mostani célokra nekünk – pénzszűkös időszakban – bőven meg fog felelni. Az udvarnak a tereprendezése, tehát próbálunk egy kicsit összepakolni úgy, hogy normálisabb, nagyobb felületen tudjuk a tevékenységet folytatni.” – mondta Bereczky Csaba a fafaragó szakkör vezetője.

A Népművészeti Alkotóházban ősztől tavaszig folyamatosan működnek a szakkörök. Fafaragást, népi babavarrást, szövést és csipkeverést is lehet itt tanulni. Nagyon népszerűek a nyári táborok, ezekre nemcsak a környékről, hanem Somogy és Vas vármegyéből, de még az Alföldről is érkeznek résztvevők. Az udvar és az épületek rendbe tételével nagyobb helyen, jobb körülmények között tudják fogadni a programok iránt érdeklődőket.

„November végén, az adventi időszaktól lesz háromszor gyerek játszóházunk minden szombaton, ahol gyerekek népi kézműves technikával az ünnepi időszakhoz kötődő tárgyakat készíthetnek akár egyedül, akár a szülők segítségével. A játszóházainkban családi játszóházaink is vannak. Erre az időszakra felnőtteknek is tervezünk olyan foglalkozást, ahol ők készíthetnek olyan míves karácsonyfadíszeket, amiket biztos szívesen fognak a családban használni.” – tájékoztatott Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az Alkotóház az idén is beadta a Csoóri pályázatot programokra és felújításra, ebből szeretnék a jövő évi eseményeket megvalósítani. A szakkörökbe továbbra is lehet jelentkezni telefonon vagy személyesen a házban.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek