Különleges jelenségnek lehetnek tanúi a Pálmaház látogatói

2019. június 29. (szombat)

Virágzik az Agave Americana a Helikon Kastélymúzeum pálmaházában. A 30-35 éves növény életében egyszer hoz virágot, utána elpusztul. Az örökzöld agave azonban gondoskodik az utánpótlásról, virágzás után magot nevel. A Pálmaház főkertésze ezek segítségével szeretné továbbörökíteni az agavét.
A Mexikóban és Dél-Amerika trópusi részein őshonos növény Keszthelyen is jól érzi magát. Talán kevesen tudják, hogy a hazánkban dísznövényként ismert agave a mezcal és a tequila alapanyaga is. A kastélyban lévő növény éveken keresztül a Kastély utcát díszítette, innen került a Pálmaházba. Itt egy ideig dézsában nevelték, nagyjából négy éve került végleges helyére. A Pálmaház főkertésze kifejezetten nagy gondot fordít a dísznövény gondozására, ennek is köszönhető, hogy most virágba borul.

„Előbb-utóbb virágot és termést hoz. Szeretnénk a termést majd elrakni, és akkor megnézzük, hogy milyen növények fejlődnek belőle. Meg lehetne a növényt menteni, ha most a virágszárat kivágnánk, akkor a növény valószínűleg túlélné az elpusztulást.” – tájékoztatott Nemes István, a Helikon Kastélymúzeum Pálmaházának főkertésze.

Ez a típusú levéldísznövény 40 éves kora körül virágzik, így egy ember életében kicsi a valószínűsége, hogy kétszer is lásson agavét virágba borulni. Ezért is nagy esemény az, hogy a kastélyban a szezonra fejlesztett a növény termőszárat. A főkertésztől megtudtuk, a Pálmaházban több mint 100 agave-t nevelnek, ebből egy idősebb példány kerül majd a mostani helyére. A virágzást nagy mértékben befolyásolja az időjárás is. A termőszáron jelenleg bimbók vannak, ezek a következő egy hétben fognak kipattanni.

„Időjárás függő a dolog, tehát hogyha nagyon meleg lesz és sok csapadék, akkor minél előbb ki fog virágozni, tehát egy 10 napon belül elkezdi a virágait kibontani. Hogyha hűvösebb idő lesz, akkor olyan 2-3 hétig is elhúzódhat még, de szezonban lesz a pompája, az biztos.” – tette hozzá a szakember.

Az agave virágai akár heteken keresztül is láthatók, a növény azonban addig nem pusztul el, amíg nem fejlesztett magokat a virágzást követően. Emellett sarjakat is nevel, a Pálmaház munkatársai ezeket is szeretnék megmenteni az utókornak.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6168-kulonleges-jelensegnek-lehetnek-tanui-a-palmahaz-latogatoi?fbclid=IwAR0DcQILF5cegb1-4iwmAlhVAbUAmxi7S-tFJ5GeMG4zRphQhwVzahcIlEw