KultUp Keszthelyen

2023. június 14. (szerda)
KesztHelyi identitás

Színházi témanap volt a Vajda János Gimnáziumban. A Déryné Társulat KultUp című programját idén februárban indították útnak, melynek missziója, hogy a középiskolásoknak művészeti élményt, közösségfejlesztő foglalkozásokat vigyenek. A keszthelyi iskola előtt már több mint 40 helyszínen valósították meg nagy sikerrel az ingyenes szolgáltatást.

Az egyik teremben Vitajáték címmel tartottak foglalkozást a fiataloknak. Itt egymást kellett megismerniük, majd egy másik partnernek mesélni az előző társuk életéről. A harmadik félnek az első személyében kellett végül bemutatkoznia. A fiatalokkal a Bajor Gizi szabadulószobában is foglalkoztak. A történet szerint a színész halálának körülményei tisztázatlanok, így a tanulókra várt a feladat, hogy kiderítsék az igazságot. A Mozgás Házában csapatépítőt tartottak. A csoportoknak egyszerű, könnyed feladatokat kellett megoldaniuk, melyekkel nemcsak összekovácsolódhattak, hanem remekül is szórakozhattak.

„Négy osztály vett részt és ilyen feladatokat kaptunk kártyákon, amiket teljesíteni kellett. Az összes osztállyal voltunk együtt és velük kellett beszélgetni, interjút készíteni, fotókat csinálni. És ezeket mind meg kellett mutatni a játékvezetőnek. Nagyon vicces volt, mind nagyon élveztük.” – mondta el Gedeon Emília tanuló.

A diákoknak minden pillanatban lehetőségük volt részt venni egy-egy programon. A Szünetszínház keretén belül tömörített előadásokat mutattak be. Ennek alapvetése, hogy a kötelező olvasmányokból válogatott rövid epizódokat egymás után játszva teljes értékű produkció szülessen. A KultUp célja, hogy színházi és művészeti élményekhez juttassa a középiskolásokat.

„Nagyon változatosak a programjaink. Zenei programoktól elkezdve az interaktív színházi előadásokig, közösségépítő programokon át a versíró programokig. Nagyon sokféle van. 60 alkotásunk van összesen, ezeket mind vegyesen válogatjuk össze a különböző iskolák egyediségeit figyelembe véve.” – ismertette Pomlényi Attila a KultUp program oktatási referense.

A KultUp másik célkitűzése, hogy az élmény- és drámapedagógia nevelés eszközeivel, kulturális élményeken keresztül a diákokat a minőségi tartalomfogyasztás felé terelje. A keszthelyi gimnázium pedagógusainak is ezek miatt tetszett meg a lehetőség.

„Nagyon nagy lehetőségnek gondoltuk azt, hogy eljön ide egy olyan csapat, amelyik elhozza a diákság számára azt a kultúrát, amiből csak kis szeleteket tudott korábban esetleg megkapni. Itt arra van lehetőségünk, hogy ez a csapat egy kicsit népszerűsítse magát az irodalmat, a kötelező olvasmányoknak és mellette pedig azt is megnézze, hogy vajon mire is jó ez a kultúra.” – fogalmazott Szabó Edit pedagógus.

A Vajda már majdnem az 50. helyszíne volt a programnak. Szeptember és december között még körülbelül 30 iskolába látogat el a társulat, a KultUp-ot azonban jövőre is szeretnék folytatni.

Lendvai Bianka –  Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10443-kultup-keszthelyen

Képek