Legfontosabb a védekezés

2020. december 22. (kedd)

Bár folyamatosan azt halljuk, olvassuk, hogy a koronavírus elleni védekezésében a legnagyobb szerepe az emberek fegyelmezettségének, a szabályok betartásának van. Mégis sokan fittyet hánynak a figyelmeztetésekre. Az ünnepek közeledtével a családok nagy része a boltokat járja és valószínű, hogy a látogatások is gyakoriak lesznek. Dr. Nyárádi Attila főorvos is az óvatosságra inti a lakosságot.

Dr. Nyárádi Attila az 1918-as fertőzéshullámhoz a spanyolnáthához hasonlítja a Koronavírus több hullámos terjedését. Mint mondja azóta nagyon sokat fejlődött az orvostudomány, de nem elég a jelenlegi helyzetben a figyelmeztetés. A szabályokat be is kell tartani, a prevencióra nagy figyelmet kell fordítani.

„Ha csak lehet és tudjuk azt, hogy a környezetünkben COVID-os beteg van – szomszéd, munkatárs- akkor nem megyünk a közelükbe. Szerencsés esetben zárlat alatt is vannak. Egyébként viszont a távolságtartás a legfontosabb. Fontosabb, mint a maszk. Ha közel vagyunk egymáshoz, akkor természetesen maszkot kell hordanunk, vagy ha bemegyünk bármilyen üzletbe, ott nyilván nem tudjuk elkerülni a közelséget! Különböző félék lehetnek, többféle anyagból. Ha szövetet használunk, én javasolnám- nem sokat ér a kimosás, nem sokat ér a fertőtlenítés – ha hazamegy az illető forró vasalóval a külsejét, belsejét. A forró vasaló elpusztítja a vírust.”– mondta el Dr. Nyárádi Attila főorvos.

Ha a két alapvető védekezést betartjuk kicsi az esélye a megfertőződésnek. Nagyon fontos továbbá a pszichés felkészültség is. Ha a vírust bármelyik ismert tünete, fulladásos köhögés, magas láz, íz és szagvesztés, vagy szokatlan ízület, izomfájdalom és gyengeség jelentkezik nagy a valószínűsége, hogy elkaptuk a vírust. Ebben az esetben azonnal hívni kell a háziorvost.

„Elég nehéz az influenzától történő elkülönítés. Az influenza –azt lehet mondani- talán-talán hamarabb jelentkezik amikor belénk költözött. Viharosabb tünetekkel és nem annyira sokszínű, sokféle jellel és tünettel, mint a COVID vírus. A COVID 19. Tehát gyorsan levágja az embert. Torokfájdalom, fejfájás, végtag fájdalom, ízületi fájdalom, magas láz és két, három nap alatt megkönnyebbülhetünk.”– mondta a főorvos.

A koronavírus is mint az influenza, cseppfertőzéssel terjed. Ezért is fontos a maszk viselése a távolság és a higiéniás szabályok betartása valamint az immunrendszer erősítése. A megelőzésre hamarosan rendelkezésre áll az oltóanyag. A legmodernebb a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett messenger RNS típusú oltóanyaggal hamarosan megkezdődnek az oltások. Az oltásró Nyárádi doktor a következőket mondta.

„Ennek az egésznek az a lényege, hogy nem várjuk meg a vírust, míg eléri a szervezetünket. Hanem legyártjuk a vírus egyik koronafehérjének a messenger RNS-ét, ami felelős a fehérjeképzésért. Ezt adjuk be- ez az oltóanyag. A sejtjeink elkészítik ezt a vírusfehérjét, ez a vírusfehérje kijut a keringésünkbe és szembetalálja magát egy óriási hadsereggel. Ez pedig nem más mint az immunrendszerünk és az immunrendszer azonnal elkezd termelni ellene ellenanyagot.”

A tömeges oltás hazánkban jövőre indulhat el. Addig is fegyelmezettnek kell lennünk egészségünk érdekében. Az ünnep időszakára se hagyjunk fel a védekezéssel. Ha felelőtlenek vagyunk, a környezetünket is veszélyeztetjük.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7691-legfontosabb-a-vedekezes