Lemmingektől Afrikáig

2019. január 12. (szombat)

A tűzföldtől kezdve a Karib-tengeren át, Afrikán keresztül egészen Norvégiáig kalauzolja el vendégeit idén a Világjáró Klub. A Goldmark Károly Művelődési Központ legnépszerűbb rendezvényének sikerét mutatja a magas látogatószám is. A programokon visszatérő és új előadók is mesélnek kalandjaikról a közönségnek.
A lemmingek életébe nyerhettek betekintést az érdeklődők a Világjáró Klub sorozat legutóbbi előadásán. A Goldmark Károly Művelődési Központnak továbbra is ez a fajta rendezvény az egyik legnépszerűbb programja.

„Nagyon-nagyon sokat utazok én is mondhatni világjáró vagyok. Most fordultam meg Észak-Norvégiából autóval pár hónappal ezelőtt. Most egyébként az előadás is hasonló témában lesz megrendezve és nagyon színvonalas előadók vannak, egyetemi tanárok, világutazók és én úgy gondolom, hogy sehol máshol nem lehet jobb rendezvényt találni ilyen témában.” – mondta el Szládovics Levente, aki több előadáson vett már részt.

A norvégiai lemmingekről korábban is készült már egy alkotás. Mint Török Zoltán filmrendező elmondta, abban téves képet festettek az állatokról, így saját filmjében többek között ezt kívánta megcáfolni.

„Volt egy 1950-es években egy nagy természetfilm, ahol lemmingeket összegyűjtöttek vödörbe és egy stúdióban dobálták le őket egy műszikláról és ezt bemutatták a moziban, mintha a lemmingek öngyilkosok lennének. Hát azt nem mondanám, hogy a fele sem igaz, mert majd lehet látni a filmben, valóban vagy egy ilyen ösztönük és próbáltam ennek utánajárni és elmagyarázni, hogy ez miből fakadhatott, tehát ez egy nagyon érdekes történet.” – fogalmazott a rendező.

A Világjáró Klub jelenleg is futó évada szeptemberben kezdődött. Eddig négy előadáson vehettek részt az érdeklődők. Az előadássorozatnak általában 70-100 fős közönsége van. Osvald Bálint, a művelődési központ igazgatóhelyettese elmondta, a sikert természetesen az előadóknak is köszönhetik. Visszatérő kalandorok és új felfedezők is szívesen mesélik el élményeiket a keszthelyi közönségnek.

„Olyan előadóink is vannak akár a mostani sorozatban, mármint a márciusig tartó időszakban, akár az őszi sorozatban, akikre vagy úgy talál rá az ember, hogy minket keresnek meg és ajánlják magukat, vagy pedig hát nyilvánvalóan figyelve a többi csatornát, televíziót, újságokat vagy éppen az Internetet, ott találunk híradásokat arról, hogy valaki, valamilyen különleges tettet vitt véghez. Vagy éppen különleges expedíción, túrán, felfedezőúton volt és nyilvánvalóan ilyenkor az ember elkezd nyomozni, és előbb vagy utóbb csak megtalálja azt a bizonyos embert.” – tette hozzá az igazagtóhelyettes.

A Világjáró Klub sorozat következő előadásán Székely István: A tűzföldtől a Karib-tengerig című, vetítéssel egybekötött élménybeszámolóján vehetnek részt az érdeklődők, de megismerheti a közönség dr. Fodor Réka afrikai kalandjait vagy dr. Gyuricza László által Norvégia világát is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9371/lemmingektol-afrikaig/?fbclid=IwAR09eGCu6CsctvT-Db4UL2ZgA9KFzeY20zIBBhTUbmo-6jq3FCuWPT9Z_2w