Madárodúk és nagy tervek az Erzsébet-ligetben

2020. december 9. (szerda)

Madár- és denevérodúkat helyeztek ki az Erzsébet-ligetben. Az önkormányzat összesen 17odút vásárolt, hogy fészkelő és búvóhelyet biztosítson a gazdag madárvilágnak. Az Erzsébet-liget kiemelten fontos megőrzendő értéke Keszthelynek, hamarosan zöldterületnek nyilváníthatják, így tilos lesz építkezni itt. A városvezetés a Helikon Liget Egyesülettel karöltve két pályázattal is szeretné parkosítani a területet, mely fontos közösségi tere lehet a lakóknak és turistáknak.

Ez egy un. „B” típusú odú a például cinegeféléknek nyújthat menedéket és fészkelő helyet. Összesen 17 madár- és denevérodút vásárolt az önkormányzat. Keszthely nagy kiterjedésű zöldterülettel rendelkezik, melyeken sok az idős, odvasodó fa, ezért a madárállomány is meglehetősen változatos – ez különösen igaz a Helikon-park területére. Az Erzsébet-ligetben viszont nagyjából egyidős, kevésbé odvas fák találhatóak, ezért döntöttek úgy a szakemberek, hogy itt helyeznek ki először odúkat. A területet Dr. Havasi Máté madarász mérte fel: „Van itt a ligetben egy vetési varjú telep, amit a lakosság nehezen tűr, viszont érdemes tűrni őket, mert egy nagyon hasznos és védett fajról van szó. Viszont ők gallyfészekben költenek és nem odúban. Aminek az odúkihelyezéssel tudunk segíteni, azok elsősorban különböző cinegefajok; széncinege, kékcinege, barátcinege, illetve örvös légykapó, nyaktekercs és speciális, un, ’C’ típusú odúkat is helyezünk ki, melyek pedig a vörösbegy, illetve a házi rozsdafarkú fészkelését segíti.”

Az odúkat a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványtól vásárolta az önkormányzat. A madarak akár már egyből beköltözhettek az odúkba, nem csak a tavaszi fészkelésre, hanem téli menedéknek is alkalmasak ezek az építmények. A város életében hasznos ökológiai funkciót betöltő denevéreknek három ládát helyeztek ki. A felszereléshez szükséges eszközök mellett önkéntes munkával segítették az akciót a Helikon Liget Egyesület tagjai. A civil szervezet célja, hogy a sokáig elhanyagolt Erzsébet-liget megnyíljon a városlakók számára.

Dr. Boldizsár Erzsébet, az egyesület elnöke: „Ennek a parkosítása kezdődhet el egy önkormányzati pályázat keretében, ami 50 százalékos támogatottságú. Ez arra fog szolgálni és arra költhető ez a pénz, hogy olyan környezetbarát utak alakulhassanak ki, illetve padok , amik szolgálják az itt sétáló embereket. Meg kéne ismertetni az itt sétálókkal, hogy milyen fákat, milyen növényeket, milyen madarakat látnak a környezetünkben.”

A madárodúk kihelyezése kapcsán tartott tájékoztatón az egyesület elnöke hozzátette, egy másik, már elfogadás előtt álló pályázat keretében egy szalétlit építenének. Az építmény pihenőhely lehetne a kerékpárosoknak, illetve az egyesület programjainak is helyszínül szolgálhat. Az Erzsébet-liget kiemelten fontos megőrzendő értéke a városnak – hangsúlyozta Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

„Nagyon fontos az, hogy megtartsuk a zöldterületeinket, tehát a Balaton-part mentén minél több terület zöldfelületként maradjon meg. Ezért is hiánypótló döntés volt polgármester úr részéről, hogy már az első lépései között elindította, hogy az Erzsébet-liget zöldterületté legyen nyilvánítva. Tehát onnantól kezdve, hogyha ez egy zöldterület, nem lehet építkezni ezen a területen” – mondta el Sáringer-Kenyeres Marcell.

Jövőre a Helikon-parkban és más Balaton-parti helyeken szeretnének odúkat kihelyezni, de tervben van, hogy óvodákat és iskolákat is bevonjanak a programba.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7654-madaroduk-es-nagy-tervek-az-erzsebetligetben