Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Aradvári Lászlóné

2019. április 3. (szerda)

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Aradvári Lászlóné, a Tündérrózsa Gyermek néptánccsoport alapítója. A gyerekek kedvence, Böbe néni a magyar néptánc hagyományainak ápolásáért, pedagógusi, művészi és kulturális szervező tevékenységéért részesült az elismerésben.
Budapesten vehette át a díjat Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárától Aradvári Lászlóné. A Tündérrózsa Gyermek Néptánccsoport alapítója három éves korától foglalkozik tánccal, a hagyományápolás véleménye szerint az egyik legfontosabb mindenki életében. Mint elmondta, hatalmas megtiszteltetésnek véli, hogy egy ilyen kitüntetésben részesülhetett.

„Ez a korona a 60 éves néptáncos munkámnak. Ez egy csodálatos eredmény, amiben bent vannak a volt táncosaim, a Tündérrózsa Gyermek Néptánccsoport tagjai, illetve azok, az a több ezer táncos, akiket órarendszerűen tanítottam, bent van a Georgikon Népi Együttes, ahol több mint 20 évig táncoltam, bent van a családom, bent van a két fiam, akik szintén táncosok voltak.” – mondta a pedagógus.

Böbe néni kisebbik gyermeke a mai napig foglalkozik tánccal. Ez köszönhető annak, hogy szinte mindig édesanyjával volt a próbákon és a tánccsoportokban is. A Tündérrózsa Gyermek Néptánccsoportnak később rendezője és koreográfusa is lett. Mint elmondta, kettőjük közül ő volt a szigorúbb, míg Böbe néni az anyáskodóbb.

„Ez volt az ő mottója, hogy nem profi táncosok nevelése a célunk, hanem táncolni szerető embereké. Ő mindig is így dolgozott, hogy egy családias légkört alakítson ki. A legfőképpen a néptáncot ő úgy szerettette meg a gyerekekkel, hogy ez nem egy munka volt, hanem egy kikapcsolódás.” – vélekedett Aradvári László.

A néptánccsoporttal rengeteg sikert értek el. Többször léptek fel külföldön, és a keszthelyi Pro Cultura díjat is kiérdemelték. Sok tehetség került ki az együttesből. Leskó Zsolt például szólótáncosként is szerepelt. A néptáncos évekre szívesen gondol vissza. Véleménye szerint a Magyar Ezüst Érdemkereszt a legjobb helyre került.

„Böbe néninek köszönjük az odaadását elsősorban. Azt, hogy életének nagy részét, munkájának nagy részét a csoportba fektette, belénk és ezzel együtt egy olyan csoportot, egy olyan családot, közösséget hozott létre, amire visszagondolva egy óriási öröm és megkönnyebbülés lesz majd.”

A Tündérrózsa Gyermek Néptáncegyüttes 1998-ban alakult. Aradvári Lászlóné jelenleg az itt eltöltött évekről ír könyvet, melyben többek között az élményekről és a gyerekekkel elért eredményekről talál információt az olvasó.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5895-magyar-ezust-erdemkeresztet-kapott-aradvari-laszlone?fbclid=IwAR0LpNSQswI_SOWXHANMf6tQp8V4GHDvZc6dJ4X_Cg3ZD7YsvMIVVSPL7FY