Majorbéli Kaláka

2019. június 20. (csütörtök)

Az iskola befejeztével elkezdődött a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen a Majorbéli Kaláka. Általános iskolások kézműves és ismeretterjesztő tábora. Évről-évre nagyobb az érdeklődés az egy hetes táborokra. Az idén 150 kisdiák veheti igénybe a foglalkozásokat.
A nyári nagy melegben a táborozók hűvös helyen töltik a foglalkozások idejét. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely idei első táborozói. A Majorbéli Kalákában 8-12 éves általános iskolások táboroznak Naponta újdonságokkal találkozhatnak a délelőtti foglalkozásokon. Agyagfigurákat készítettek az első napon. Szebbnél szebb bohócok,babák száradnak a foglalkoztató teremben. Ma spatulákkal kézműveskednek a táborlakók. Sok apró pálcika várta,hogy egy jó ötlet alapján összerakják a repülőt,napágyat és a képtartót. Bendegúz első alkalommal táborozik. Örömmel beszélt az általa választott kis tárgy készítéséről.

„A képtartót be lehet színezni bármilyen festékkel,spatulából. S úgy kell megcsinálni,hogy alsónak egy ilyen nagy négyzet spatula kell és arra kell rárakni amik hozzá tartoznak. Kell hozzá ragasztó,festék,spatula,ecset .”- mondta Donkó Bendegúz.

A másik foglalkoztatóban kislányok tanultak egy régi mesterséget elsajátítani. A szövést. Sokan,sokfélét készíthettek a kapott anyagból.

Sutő Luca elmondtza:”Telefontokot szövünk, Barbie babáknak szőnyeget,ilyeneket. Tavaly,kettő hetet voltam ,most három hetet leszek, nagyon sok barátom van itt. Ismerősök is kedvesek meg jó a társaság.”

A Majorbéli Kaláka tizenhárom éve indult Keszthelyen . Akkor 15 fővel. Ma már olyan népszerű,hogy több csoportban 150 kisgyermeket táboroztatnak négy héten át.

„A foglalkozások része,hogy a gyerekek megismerjék a múzeum kiállításait,élménygazdaságát,egy kis agrártörténetet és mindezt játékosan. Kézműves foglalkozások vannak délelőtt,2,5 órás kézműves foglalkozás és különböző játékos hagyományőrző programok.”- mondta a kiállíthely vezetője, Dr. Szabóné Lázár Ibolya.

Kis táborozók a kertben is minden növényt megismerhetnek a tábor ideje alatt. Ajándékot készíthetnek szüleiknek a növényekből . A július 15-ig tartó kaláka sok-sok élménnyel indítja a nyári szünidőt.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6141-majorbeli-kalaka?fbclid=IwAR2GhHb-iYpcNMkYAG8OvWRblkf17kyUfUH2Qb2wHNRKkzhEpZZCWHiWp5g