Május 21-ig lehet leellenőrizni a tervezeteket

2024. április 5. (péntek)

Mindenképpen érdemes átnézni az SZJA-tervezeteket – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Erre bőven van még idejük a magánszemélyeknek, hiszen május 21-ig szükség esetén módosíthatják azokat. A hivatal tanácsokkal szeretné segíteni a lakosságot.

A NAV idén is automatikusan elkészítette a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallási tervezetét. Több mint 5,6 millió adózó nézheti meg dokumentumát március 15-e óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Ügyfélportálján vagy eSZJA-oldalán. A hatóság azonban azt tanácsolja, hogy mindenképpen érdemes ezeket átnézni, hiszen a magánszemélyek jóvá nem hagyott tervezetei május 21-én automatikusan bevallássá válnak.

„A magánszemélyeknek is lehetnek viszont olyan jövedelmeik, amikkel mindenképp ki kell egészíteniük a NAV-tervezetét. Ilyen például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, vagy az ingatlan értékesítésből származó jövedelem. A kiegészítést, a módosítást legegyszerűbben az eSZJA-oldalon a megújult kitöltőprogrammal tudják megtenni. Ez a program az idei évtől számos új felhasználóbarát funkcióval bővült.” – mondta el Joó Hilda a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense.

Az ügyfélszolgálatokon is van lehetőség segítséget kérni a tervezet kiegészítéséhez. Az érintettektől azt kéri a hivatal, hogy vigyék magukkal a bevallási tervezet alapjául szolgáló dokumentumokat, bizonylatokat, munkáltatói kifizetői igazolásokat. A postán beküldött bevalláshoz viszont nem kell ezeket mellékelni, azonban 5 évig meg kell őrizni.

„Akinek nincsen ügyfélkapuja és kérte a bevallási tervezet postázását, annak a NAV április 30-ig fogja postázni a tervezetét. A postai borítékban a tervezet mellett az 1+1 %-os rendelkező nyilatkozat is megtalálható lesz.” – tette hozzá Joó Hilda.

Az SZJA 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan vagy papír alapon. A nyilatkozat benyújtásának határideje május 21. A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy akinek valamilyen kedvezmény járt 2023-ban a személyi jövedelemadóból, de azt év közben nem vette igénybe, az a bevallásban történő érvényesítés után egy összegben juthat hozzá a pénzéhez.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV