Már hirdetik az állásokat a nyárra

2019. február 14. (csütörtök)

Már most lehet jelentkezni a szezonális állásokra. A munkáltatók évről évre egyre korábban kezdenek dolgozókat keresni, hogy a nyár folyamán minél gördülékenyebben tudják kiszolgálni a vendégeket. A Keszthelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán a tavalyi évhez képest közel háromszorosára nőtt az idegenforgalmi munkát kínáló foglalkoztatók száma.

Üresen állnak még a büfék a Balaton-parton. Az asztalok egymásra rakva, a napernyők összetekerve várják a nyári szezont. A vendéglátó egységek tulajdonosai azonban már most keresik a munkaerőt. A szakácsok mellett nagy szükség van pincérekre, valamint kisegítő személyzetre – takarítóra, mosogatóra – is. A közösségi oldalakon és az álláskereső portálokon is nagyon sok hirdetéssel lehet találkozni, de olyan is van, aki ismerősök segítségével igyekszik betölteni az állásokat.

„A munkaerő keresést olyan szinten kezdtük el, hogy igénybe veszem ilyenkor az összes barát, rokon, ismerős, mindenki ismeretségét és ismeretségi körét. Terjesztik, hogy mi munkaerőt keresünk nyárra, így aki ajánlás alapján jön, az már egy jó bizalmi alap. Egy jó kapcsolat szokott általában kialakulni a munkavállalókkal. Arra szeretnénk a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hogy egy jó társaság alakuljon ki általában nyáron, és így el tudjuk érni azt, hogy minél többen visszajönnek dolgozni hozzánk.” – mondta a Pizzakert tulajdonosa, Bálintné Paidl Mária.

A büfétulajdonos azt mondja, náluk a szakembergárda évek óta visszatérő munkavállalók, a kisegítő személyzet felvétele azonban nagyon nehéz. Az idegenforgalomban, különösen a szezonális munkák esetében évről évre nehezebb munkavállalót találni, de az elmúlt évektől eltérően idén egyre több hosszú távú munkaerőre is igény van. Érdekes tény, hogy a keszthelyi járásban a meghirdetett állások száma lefedi a munkakeresők számát, ez azonban csak egy statisztikai adat.

„Nagyon sok olyan álláskereső van, aki egészségügyi, családi, szociális vagy akár mentális problémák miatt nem tudja elvállalni az adott munkahelyet. Így ők sajnos elég sokáig az álláskeresők között is maradnak. Azonban szeretném felhívni a munkáltatóknak a figyelmét arra, hogy mindenképpen érdeklődjenek a Foglalkoztatási Osztályon a foglalkoztatások tekintetében, hiszen nagyon sok támogatást tudunk adni.” – tájékoztatott Dr. Varga Andrea, a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának vezetője.

A Keszthelyi Járásban a tavalyi év azonos időszakához képest jelentősen emelkedett a bejelentett állásajánlatok száma. Az idegenforgalomban és vendéglátásban közel háromszorosára nőtt az igény, a legtöbb esetben szakácsot, pincért és konyhai kisegítőt keresnek. Az álláskeresők száma is emelkedett, itt is leginkább szakácsok, pincérek, konyhai kisegítők és takarítók keresnek munkát. Fontos tudni, hogy a munkáltatók számos támogatási lehetőséget vehetnek igénybe, ezekről a járási hivatal foglalkoztatási osztályán lehet tájékozódni.

https://tvkeszthely.hu/hirek/5753-mar-hirdetik-az-allasokat-a-nyarra?fbclid=IwAR3TDCE-9ChSJnSaUWH5rXXU5tnCdxBBTVnCasUewwE9lZKOwRlJ9R56MHo