Már látható a Karmel betleheme

2022. november 28. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Már látogatható a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában a betlehem. Az ünnepre hangoló építményt a plébánia képviselő-testülete állította fel három nap alatt. A betlehem egyszerre szimbolizálja a gazdagságot és a szerénységet és ráirányítja a figyelmet Isten végtelen szeretetére is.

Szóval és énekkel is meghálálja az angyal az adományokat a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika betleheménél. Az elmúlt évekhez hasonlóan megjelennek a napkeleti bölcsek, és a pásztorok is. A Szent Család is látható, egyelőre még a Kisjézus nélkül, az ő alakja csak december 25-én éjfélkor kerül oda. Az építményhez a hívek ebben az évben is szívesen ajánlottak fel fenyő- és tujaágakat, borostyánt.

„Most már megvannak a fő alapjai és mindenki csinál bele valamit. Ilyenkor mindenki leteszi a munkát, átszellemül betlehem-építővé. Ezek elmondhatom 1-2-3 gyermekes családapák, akik főleg eljönnek, és akkor mindenki hozza szívébe a kis emlékeit, amit aztán beleépítünk a betlehembe.” – mondta el Fülöp István gondnok.

A betlehemi hangulatba idén is csempésztek kisebb újításokat az építők. Többek között egy új épületet is felfedezhetnek a látogatók a terepasztalon. A dombot idén nem emelték magasra, így a kisebb gyermekek is könnyebben fedezhetik fel az állatokat és a különböző alakokat. Karácsonyfaizzókkal tették ebben az évben is még meghittebbé a látványt. A hagyomány szerint általában karácsonyra szokás betlehemet állítani, de a Kármelben vallják, az adventi időszakban is segít lelkileg felkészülni az ünnepre.

A betlehem egészen Gyertyaszentelő ünnepéig, azaz február másodikáig lesz itt a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában, addig bármikor meg lehet nézni. Várnak kisiskolásokat vagy óvodás csoportokat is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9810-mar-lathato-a-karmel-betleheme