Másodszor is célba érünk!

2019. május 7. (kedd)

Mintegy 100 csapat részvételével szervezték meg idén a Másodszor is célba érünk! – Futás a koraszülöttekért című versenyt. A megmérettetés célja, hogy megismertesse a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány tevékenységét a nagyközönséggel, de fontos az egészséges életmód népszerűsítése is.
A hagyományoknak megfelelően az idei évben is Zalaegerszegről rajtoltak el a résztvevők. A 66 kilométeres pályát ez úttal is a koraszülött mentő útvonalán jelölték ki, a futók pedig egyéniben és váltóban is teljesíthették a távot.

A Koraszülöttekért való futás résztvevői ez úttal is Hévíz felől érkezve futottak végig Keszthelyen. A Pál utca és a Vadászati Múzeum érintésével a kastélyparkban folytatták útjukat a sportolók. A zord időjárás ellenére mintegy 100 csapat futott közösen egy jó célért.

„Van egy nagyon jó barátom, akinek szintén van egy koraszülött kislánya, 21. hétre született. Nagyon sokat vagyok vele, látom a fejlődését, látom milyen nehéz úton megy keresztül, és ennyit tudok én érte tenni.” – mondta Grácza Balázs, a pápai Varázsgombák csapat tagja.

„Ez egészséges, nagy öröm, szinte egy ünnep van itt a befutónál. Én most csak a befutó szakaszt vállaltam, ami csekély 3 kilométer, de nem ez a lényeg, hanem a csapatmunka. A csapat nagyon jól teljesített.” – tette hozzá Rigó Csaba, a Koraszülöttmentő I. csapat tagja.

A hagyományok szerint idén is megrendezték a gyerekek versenyét, akik a kastélyparkból indulva a sétálóutcán futottak végig. A koraszülött mentő ez úttal is aktív részese volt a programnak. A Futás a koraszülöttekért már a kezdetek óta nem csak egy egyszerű verseny.

„Mindig az a mottója, hogy amikor a dombtetőn oxigénhiányunk van, akkor gondoljunk a koraszülöttekre, akik az inkubátorban – most is például Zalaegerszegen 5-600 grammos babák ott vannak az inkubátorban. Tehát miközben mi futunk, ők nem csak egy fél órára vagy egy órára kerülnek ilyen állapotba, hanem napokon keresztül.” – tájékoztatott Dr. Gárdos László, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa.

A Balaton Színház aulájában nagy ovációval fogadták a beérkező csapatokat. A futók érmet vehettek át, és egy óriás plüssmaci is gondoskodott a jó hangulatról. A versenynek több védnöke is van, közülük sokan évről évre lefutják a távot.

A verseny nagyon nehéz volt – mondta Ivan Cudin. Az Európa-bajnok ultramaratoni futó hozzátette, nagyon hideg, szeles idő volt, és nem volt egyszerű futni a sárban. Mindezek mellett azonban azért voltakitt, mert közös az érdeklődésük és a céljuk: egy jótékonysági futás, és ez a motor, ami segített abban, hogy végigcsinálják.

A versenyt immár negyedik alkalommal szervezte meg a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány. A megmérettetésre évről-évre egyre többen neveznek.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6006-masodszor-is-celba-erunk?fbclid=IwAR3zTw1vh9fTPhPebDVsdIVFSpIG5uA9Hntz7KpIcDul-Gh_0O11QxQxq3k