Még idén elkészül a főtér-projekt munkáinak nagy része

2012. december 5. (szerda)

Várhatóan december 20-áig a legtöbb helyszínen befejeződnek a belváros-rehabilitáció második ütemének munkálatai. Megújult a piac és több forgalmi csomópont is.

A városi piac látványosan megszépült az elmúlt hetekben: elkészült a fedett árusítórész, melynek a térburkolata is megújult. Új sétány halad át a területen, melyet egyik oldalról fasor és virágágyások, másik oldalról a főtéren álló világítótestekhez igazodó lámpasor szegélyez. Az út lépcsők nélkül vezet végig a területen, és a sétány mentén árusítóhelyeket is kialakítottak. A piac majdnem teljes területe, a parkolási iroda és piacfelügyelőség irodái, valamint a nyilvános illemhely is akadálymentesen megközelíthető a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára. Ahol szükséges volt, megtörtént a projekt két üteme keretében lerakott burkolatok egymáshoz illesztése, és év végéig elkészül az élelmiszerbolt melletti játszótér is.

Több forgalmi változás is életbe lépett. A napokban megnyílt a Rákóczi és Lovassy utak közti átkötő szakasz az Unterberger utca meghosszabbításában. Elkészült az Arany János utca torkolatának átalakítása is, mely szükséges a Rákóczi utca későbbi kétirányúvá tételéhez. Erre az útfelfestést és a forgalomirányító táblák kihelyezését követően várhatóan decemberben még sor kerül.
A Deák, Széchenyi és Vaszary utcák kereszteződésébe telepített jelzőlámpa – mely a projekt kötelező eleme volt – próbajelleggel már működik, a szükséges további hangolásokat a próbaidőn belül elvégzik a szakemberek.

A főtér-projekt második ütemének része a Georgikon utca és a sétálóutca északi felének megújítása is, ennek keretében kerül sor a Kossuth utca 10-12. számú ház homlokzat-felújítására.

Nézze meg galériánkat!

Az elmúlt időben több váratlan esemény is felmerült, melyek módosíthatnak a végső befejezési határidőn. Az önkormányzat konzorciumi partnereként szerződött Keszthely Tourist Kft. – gazdasági nehézségekre hivatkozva – kilépett a projektből, illetve az előkészítés során egyéb akadályok is adódtak.
A rendház átalakításánál a nyílászárók méretein változtatni kellett, és mivel ez a homlokzatot érinti, ezért az építési engedély módosítása volt szükséges. Mégsem valósul meg továbbá az épület alsó szintére tervezett kávézó és terasz – ennek oka, hogy a VÜZ Nonprofit Kft. nem talált beruházót, aki üzemeltetné a létesítményt.
További hátráltató tényező, hogy a Kossuth utca 10-12. számú épület homlokzatát és tetőszerkezetét a vártnál sokkal rosszabb állapotban találták a felújításnál: itt szükségessé vált a szarufavégek cseréje illetve pótlása, valamint szigetelések és további javítások elvégzése. Nem is lehetséges idén mindent megvalósítani: az épület osztópárkány feletti utcai homlokzata várhatóan csak jövőre újul meg, projekten kívüli források bevonásával, a VÜZ Kft. felújítási keretéből.
Ezek a körülmények mind a támogatási, mind a vállalkozási szerződés módosítását szükségessé teszik, így a projekt befejezését némileg hátráltathatják.

A látványosabb és átmeneti forgalmi kellemetlenséggel járó átalakítások-felújítások döntő többségét azonban ez már nem érinti, a fenti két épület kivételével a többi helyszínen várhatóan december 20-áig befejeződnek a munkák.

Kapcsolódó cikkek:
Ismét közlekedhetünk az Átrium előtt a Fő téren
Miénk lett a tér!
Kiteljesedő belvárosfejlesztés – startol a második ütem
Múlt és jövő találkozása Keszthely belvárosában