Megalakult a keszthelyi képviselő-testület

2019. november 8. (péntek)

A Festetics kastély tükörtermében péntek délelőtt alakult meg a grémium.

Megtartotta alakuló ülését Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete. A Festetics kastély tükörtermében péntek délelőtt alakult meg a grémium. Az eseményen letette polgármesteri esküjét a város újonnan megválasztott polgármestere, és önkormányzati képviselői. Az ülésen döntöttek az alpolgármester és a testület mellett működő három bizottság összetételéről. Polgármesteri köszöntőjében Nagy Bálint úgy fogalmazott, hogy programja középpontjában a keszthelyi emberek közösségének erősítése áll.
Sok évvel ezelőtt innét irányították ezt várost, ezért nagy öröm, hogy a kastély történelmi falai között alakul meg a testület – hangzott el Pálinkás Róbert kastélyigazgató köszöntőjében. Az ülés kezdetén a jelenlevők elfogadták a napirendet. Első pontként dr. Cseszár Zsuzsanna, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az október 13-ai helyhatósági választás keszthelyi eredményeit. A jelöltek bemutatása után elhangzott, hogy a hatos számú választókerületben kialakult szavazategyenlőség miatt időközi választás lesz, melyet legkésőbb 2020. február 9-ig kell megtartani. Jelen alakuló ülésen a 11 kiosztható mandátum közül 10 fő képviselő tehette le esküjét, illetve a város újonnan megválasztott polgármestere is esküt tett az ünnepségen.

Ezt követően Nagy Bálint mondott köszöntőt. A polgármester elmondta, a keszthelyiek egyértelmű véleményt nyilvánítottak azzal kapcsolatban, hogy mit várnak az új városvezetéstől.

„Erős közösségre épülő várost, erős közösségre épülő Keszthelyt szeretnék. de mit is jelent ez valójában? Olyan várost, ahol lehet tervezni, ahol lehet családot alapítani, ahol jó iskolák vannak, tiszta, rendezett közterületek, minőségi munkahelyek, gazdag programok és aktív civil élet. Olyan Keszthelyt ahol minden korosztály megtalálja a békés hétköznapokat és méltó ünnepeket, ahol erős gazdasági háttér adja a fejlődés lehetőségeit” – hangzott el az eseményen.

A polgármester hozzátette, a legfontosabb talán az, hogy olyan Keszthelyt szeretne, ahol egymásra figyelve, egymást megbecsülve közös cél érdekében dolgoznak a város fejlődéséért, valamennyi keszthelyiért. Nagy Bálint nagy hangsúlyt kíván fektetni a fiatalokra, ezt alátámasztja, hogy soha ennyi fiatal nem vett még részt a város vezetésében.

Az ülés további napirendjében a polgármester ismertette személyi javaslatait az új elnevezésű Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságba. Dr. Ifi Ferencet javasolta elnöknek a városvezető, melyet felszólalásukban a KÉVE képviselői Molnár Tibor és Czuth Zoltán nem támogattak, azzal indokolva, hogy Keszthelyen az szokásjog, hogy ennek a bizottságnak a vezetője az ellenzék soraiból kerül ki. A polgármester azzal reagált, hogy nem a szokások, hanem a hatékonyság alapján fogják vezetni a várost.

A testület végül döntött a bizottság összetételéről. Az elnök, Ifi Ferenc mellett tag lett Dékány Péter és Raffai Róbertné, külső szakértői dr. Boldizsár Erzsébet és Dósa Csaba. A testület következő napirendjében döntöttek a Szervezeti és Működési Szabályzat felülvizsgálatáról, majd az alpolgármester választásra került sor. A polgármester Vozár Péternét javasolta, akitől azt várja, hogy a szociális és lakásügyekben tehermentesítse őt. A KÉVE jelöltjei kérdéseket fogalmaztak meg a képviselőasszony jelölésével kapcsolatban.A titkos voksoláson végül 8 igen és 3 nem szavazattal alpolgármesternek választották Vozár Péternét.

Ezt követően döntöttek a polgármester és alpolgármester illetményéről. Az előző ciklushoz hasonlóan három bizottság fog működni a testület mellett. A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság mellett a Városstratégiai Bizottság összetételéről is döntöttek. Ennek elnöke továbbra is Dósa Zsolt lesz, tagjai Czuth Zoltán és Csótár András, külső szakértői Szák-Kocsis László és Kulics Gábor. Molnár Tibor, a KÉVE jelöltje ismét kifogással élt, szerinte ez egyszínű bizottsági struktúra. Az Emberi Erőforrások Bizottság elnöke Csótár András lesz, tagjai Horváth Tamás, Molnár Tibor és Nemes Klára, külső tagjai Molnár Anna, Pusztai Krisztina és Sáringer-Kenyeres Marcell.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6564-megalakult-a-keszthelyi-kepviselotestulet?fbclid=IwAR11_gWUAt2pwRW6E2An2bNXifkYnCZOf0I09BQMM4OMG0hAGwlapkwzXNA