Megemlékeztek a 23. magyar szentről

2019. március 30. (szombat)

Főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a nyelvtudós emlékének a Kőrösi Csoma Sándor klub tagjai Keszthelyen. A helyszínen rövid méltatással idézték fel a tibetológia megalkotójának főbb tevékenységét.

„Azért jöttünk össze, mert Kőrösi Csoma Sándor, a klubunk névadója ezen a napon, 235 évvel ezelőtt született és úgy gondoltuk, hogy egy kis koszorút megérdemel itt a Túri Török Tibor által készített szobor előtt.” – mondta el Horváth Béláné klubvezető.

Mint az eseményen elhangzott, Kőrösi élete során rengeteget utazott. Több ezer tibeti nyelvű könyvet olvasott el, ezek által állított össze egy harmincezer szóból álló szójegyzéket, így valósult meg a tibeti-angol szótár. A megemlékezésen szó esett arról is, hogy miért található a nyelvtudós domborműve a magyar szenteket ábrázoló szoborcsoportnál.

„Huszonkettő keresztény szentünk van, de kevesen tudják, hogy a huszonharmadik Kőrösi Csoma Sándor, akit Tokióban 1933-ban buddhista főszentté avattak. És akik jönnek, Keszthelyre látogatnak, meglátják ezt a fejleményt és hát konstatálják örömmel, hogy azért itt a földrész asztalára sok mindent tettünk le.” – ismertette Túri Török Tibor szépmíves.

A Kőrösi Csoma Sándor Klub célja továbbra is az, hogy minden érdeklődő számára szervezzen programokat. Ezekkel segítik elő a nemzeti hagyományok őrzését, az értékek ápolását. Népszerűsítik névadójuk tevékenységét is, így többek között előadás keretében hallhatnak információt Kőrösi Csoma Sándor életéről szeptember 13-án az érdeklődők.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5885-megemlekeztek-a-23-magyar-szentrol?fbclid=IwAR2LRHTz02gwRC5iUTmB9G_jVmVDeYBD35EVZZcP2m9lpdC16S7ehY4LlUI