Megérkezett az első elektromos busz Keszthelyre

2022. április 5. (kedd)

Megérkezett Keszthelyre az első, teljesen elektromos autóbusz. A jármű a Zöld Busz Projektnek köszönhetően teljesít szolgálatot a városban két hétig. A program célja, hogy felmérjék, a 0 emissziós közlekedési eszközök hogyan járulnak hozzá a környezetvédelemhez, és mekkora igény van ezekre.

Csendes, kényelmes és nem szennyezi a környezetet. Ezek a legfőbb tulajdonságai a Volánbusz elektromos járműveinek. A közlekedési eszközözök a 25 ezer lakos fölötti városokban álltak eddig munkába, próba jelleggel. Most lehetőségük van a kisebb településeknek is, hogy csatlakozzanak a programhoz.

„Hogyha minden a terveink szerint megy, akkor körülbelül egy hónap múlva egy pályázati kiíráson szeretnénk mi is elindulni, hogy valóban nem csak minőségi szempontból tegyük még jobbá és még kényelmesebbé a közösségi közlekedést, hanem valóban, mind a megtakarítási, fenntartási költségek csökkentését, és talán ami az egyik legfontosabb, a káros anyag kibocsátásnak a drasztikus csökkentését is el tudjuk érni.” – tájékoztatott Nagy Bálint, Keszthely polgármestere.

A 0 emissziós buszt ma mutatták be Keszthelyen. A jármű két hétig teljesít szolgálatot, az utazóközönség ingyenesen használhatja. 2018 és 2022 között 1800 új busz állt munkába a Volánbusz flottájában. Ezeknek köszönhetően 10 millió literrel csökkent az üzemanyag felhasználás éves szinten, és 30 ezer tonnával kevesebb lett a szén-dioxid kibocsátás.

„A demonstrációs időszak alatt két dolgot fogunk vizsgálni. az egyik, hogy hogyan tud ez működni Keszthelyen, milyen forda szervezéssel, vagy milyen járatszervezéssel tud menni, és ezt hogyan kell esetleg átszabni majd, hogyha pályázunk az önkormányzattal. A másik pedig, hogy ennek a busznak, és ennek a fenntartható közlekedésnek a hírét vigyük, és meggyőzzünk minél több embert, hogy próbálja ki. Tegye le a slusszkulcsot csak egy próba erejéig, utána pedig hogyha beválik, akkor bízzunk benn, hogy buszra fognak szállni minél többen.” – emelte ki dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A mintaprojektet a kormány 800 millió forinttal támogatja. A településeknek lehetőségük van pályázni, siker esetén pedig hosszú távon is munkába állhatnak az e-buszok. Az akkumulátorok töltését, a technikai hátteret az MVM Zrt. biztosítja. A projektben a HUMDA Zrt. is közreműködik.

„Megnézzük ez alatt a két hetes demonstráció alatt, hogy egyrészt az utazóközönség nyitottsága megvan-e erre. Másrészt pedig értelemszerűen, hogy a busznak a forgalmi adatai valóban tudják-e igazolni azokat a költségcsökkentő, emissziócsökkentő elvárásainkat, amelyeket egy ilyen településen meg szeretnénk valósítani. Előzetesen egyébként nagyon örülünk neki, hogy Keszthelyre eljöhettünk, hiszen azért már most azt látjuk, hogy a Balaton egyik ékkövénél arról beszélni, hogy szén-dioxid mentes buszközlekedést tudunk kialakítani, ez szerintem egy fantasztikus üzenet.” – tájékoztatott Weingartner Balázs, a HAMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az elektromos busszal a környezetvédelem mellett jelentősen emelkedik a tömegközlekedés színvonala is. A járműpark zöldítésével pedig Keszthely példát mutathat a többi településnek is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9009-megerkezett-az-elso-elektromos-busz-keszthelyre