Megjelent a Balatoni Múzeumi Füzetek 11. száma

2019. november 11. (hétfő)

Megjelent a Balatoni Múzeumi Füzetek 11. száma. A kötet címe és témája: “A sümegi Darnay Múzeum kéziratgyűjteménye”, szerzője pedig Haász Gabriella, a Balatoni Múzeum történész muzeológusa. A füzet születését segítette, hogy a szerző egyik kutatási területe a keszthelyi és sümegi múzeumok gyűjteményeinek története. A megjelenést a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
“A sümegi Darnay Múzeum kéziratgyűjteménye” címet viselő tanulmány bemutatóját a Balatoni Múzeumban tartották. A rendezvényt az intézmény igazgatója, Havasi Bálint nyitotta meg – méltatva a szerző munkásságát. A kötet bemutatására Ács Annát, a Balatonfüredi Városi Múzeum nyugalmazott igazgatóját kérték fel. Az irodalomtörténész nyomatékosította: a tanulmány megjelenése mögött óriási kutatómunka van. Véleménye szerint Haász Gabriella elismerést érdemel, mivel a kéziratgyűjtemény összeállítása hosszú folyamat volt. Megtudtuk tőle: „Ez az anyag 1945-től szétszóródott. Gabi megtalálta az 1947-es veszteséglistát, az alapján és a korábbi forrásanyag alapján, a cédulák, leltárkönyvek alapján azonosította ezeket a tárgyakat. Elment különböző levéltárakba, múzeumokba, egyéb közintézményekbe és megszámoltam, hogy körülbelül 5000 tárgyat, illetve dokumentumot vett kézbe.”

A Balatoni Múzeumi Füzetek első kötete 1942-ben jelent meg, majd az elkövetkezendő hat évben még hetet adtak ki. Több évtizedes, hosszú szünet után 2015-ben és 2017-ben került nyomdába a sorozat következő két része. A most megjelent füzet így a 11-es sorszámot kapta. A tömören fogalmazó Haász Gabriellának ötvennégy oldalban sikerült a XIX. század végén alapított Darnay-gyűjteményt számba venni. „Alapítója, az egyébként civil vaskereskedő Darnay Kálmán szenvedéllyel gyűjtötte bele a különböző műtárgyakat a környékről, de Magyarország távolabbi vidékeiről is. Ennek a gyűjteménynek egy részét az 1930-as években áthozták Keszthelyre, és akkor a keszthelyi Balatoni Múzeum Egyesület anyagával egyesült” – mondta a szerző.

A kézirattár és több része viszont Sümegen maradt. Ennek a sorsa volt mindeddig tisztázatlan. A füzet ezt az anyagot mutatja be egy elemző, illetve egy digitálisan elérhető adatbázis résszel. A bemutató alkalmával a szerző dedikálta is a megvásárolt füzeteket. Ács Anna irodalomtörténész nem csak a múzeológusok, hanem az ezt a kort tisztelő átlagemberek számára is ajánlja a tanulmányt.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6563-megjelent-a-balatoni-muzeumi-fuzetek-11-szama?fbclid=IwAR1g8ztTc-ZAikYnH2iua6mdErK4NTZlxNiUd7ka6HZCY8ycjH3Ri50xg5s