Megkapták az oltás első adagját a keszthelyi Idősek Otthonának lakói és dolgozói

2021. január 28. (csütörtök)

Elkezdődött a koronavírus elleni oltás a keszthelyi Idősek Otthonában. Az intézményben csütörtökön délelőtt először a dolgozókat, majd a lakókat oltották be a szakemberek. Az ESZI-ben nagy az oltási kedv, 36 munkatárs és 44 lakó kérte a vakcinát. Az ESZI vezetője bízik abban, a második dózis felvételét követően feloldhatják a zárlatot, amely már nagyon megterhelő mindenki számára.

Az oltási programnak megfelelően megkezdődött a vakcináció a keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény Idősek Otthonában. A lakók egy része az oltásra kijelölt szobában kapta meg az injekciót, a többséget azonban a saját szobájában oltották be a szakemberek. A keszthelyi intézmény ellátottjainak mintegy 80%-a kérte az oltást, a megkérdezettek azt mondták, bíznak benne, hogy így végre visszatérhetnek a megszokott életükbe és szeretteikkel is találkozhatnak.

„Most már egyszer legyen vége ennek a vírusnak, mert be vagyunk zárva most már öt hónapja és nagyon jó lenne egy kicsit kimenni. Ott áll a lakás üresen és azért jó lenne egy kicsit körülnézni. Az udvarra lemehetünk egy kicsit, de eleinte még oda sem mehettünk. Úgyhogy borzasztó rossz. Mentálisan is, mindenhogyan nagyon megviseli az embert.” – mondta az egyik lakó, Kálmán László.

A beoltottakat a szabályoknak megfelelően az intézmény dolgozói megfigyelik. Az ellátottak mellett természetesen a dolgozókat is beoltották csütörtökön délelőtt az ESZI-ben. A vakcináción azok a munkatársak is megjelentek, akik szabadságukat töltik. A dolgozók nagy többsége is fontosnak tartotta felvenni az oltást, a 38 munkatársból 34-en kérték az injekciót, a lakók közül pedig 44-et oltottak be csütörtökön.

„Többszöri levelezés után tegnap este kaptunk hírt arról, a Zala Megyei Operatív Törzstől, hogy ma délelőtt elkezdődik az oltása az idősek otthona lakóinak illetve dolgozóinak. Az oltóanyag, az a Pfizer cég által gyártott oltóanyag és örömmel mondhatom, hogy nagyon sokan kérték a dolgozók közül is. Tehát a dolgozóink 80%-a élet ezzel az oltással. Nyilván vannak olyan kollégáink, akiknek a betegsége vagy egyéb más ok miatt ezt most nem kérte. A lakóinknak is szinte a 80%-a úgy döntött, önmaga vagy a hozzátartozója, hogy bizony kérik ezt az oltást.” – emelte ki Királyné Domaházi Csilla, az ESZI intézményvezetője.

Az Idősek Otthona vezetője bízik abban, ha mindannyian megkapják a vakcina második dózisát is, akkor feloldhatják az intézményre vonatkozó zárlatot. Az oltás második adagját az előírás szerint 21 napon belül kell beadni az érintetteknek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7772-megkaptak-az-oltas-elso-adagjat-a-keszthelyi-idosek-otthonanak-lakoi-es-dolgozoi