Megnyílt a bűnmegelőzési iroda

2022. július 5. (kedd)

50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen. Huszonegyedszer nyitott meg a Bűnmegelőzési Iroda a Városi Strand bejáratánál. Információkat adnak az ide látogató turistáknak és a helyieknek, illetve figyelmeztetik őket a veszélyekre.

A fiatalok szórólapokat osztanak a strandolóknak amelyen a lehetséges veszélyforrásokat sorolják, de a parkoló autók lezárását is ellenőrzik és azt, hogy a sofőrök ne hagyjanak értékeket jól látható helyeken, például az ülésen.

„Nagyon teteszik a hangulata, nagyon jó a közösség, és itt vagyunk a Balatonparton, nagyon szép az idő hálaisten. Remélem, hogy nem lesz sok teendő! Minél kevesebb bűnt kell megelőzni, annál jobb” – nyilatkozta Lakesz Bence Péter, az Asbóth iskola tanulója.

A közbiztonság sokat javult az elmúlt tíz esztendőben, ami annak is köszönhető, hogy az emberek jobban bíznak a rendőrökben. A programot a város is támogatja minden évben.

Manninger Jenő polgármester: „Esetleges bűnözőket pedig elrijasztja a jelenlétük, tulajdonképpen ennyire egyszerű a dolog, de ezt mégis meg kell valósítani. Egyértelműen kimutatható, ahol jelenléte van a rendőrségnek, ráadásul ezt udvariasan fiatalok teszik, segítik az embereket, ha gondatlanok, ez mindenképpen jó hatással van. Nekünk nagyon fontos, hogy a közbiztonság jó legyen, és általában ez is az emberek vélekedése. Ez egy füzetős strand és szolgáltatást is nyújt, ezért ez egy plussz biztonsági szolgáltatás.”

A bűnmegelőzés egy össztársadalmi érdek. Mindenkinek fontos, hogy az állampolgárok nem legyenek bűncselekmények áldozatai.

„Nagyon nagyon pozitívak a tapasztalataink. Elmondható, hogy azon időszak alatt, amikor a gyerekek, a fiatalok szolgálgálatot látnak el, akkor nem történik bűncselekmény a strandok területén, illetve a közvetlen parkolókban. Hiszen a jelenlétük, a formapoló már önmagában távoltartja azokat a rosszándékú emberket, akik esetleg valamiféle dolgot szeretnének elkövetni itt a város területén” – mondta televíziónknak Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője.

Ötven fiatal lát el szolgálatot hét héten át Keszthelyen a strandokon, közterületeken, parkolókban. Minden nap az eligazítás után kezdik meg a segítő munkát.

„A fiatalok az elmúlt időszakban jelentőssen hozzájárultak a közbiztonsági helyzethez itt a Balatonparton. Nem csak azzal, hogy a Balatonparton és bent a partokon láttak el gyalogos szolgálatokat, hanem a strandoknak a parkolóiban, kerékpárútjain is, illetve azokon a területeket is előszeretettel keresik meg, illetve látogatják, ahol az idegenforgalom szemponjából jelentősebb mennyiségű turista megjelenhet. Itt gondolok a városi piacra, a bevásárló központokra és a belvárosban is jelntősen és napi szinten teljesítenek szolgálatot a fiatalok” – nyilatkozta Dákai Gergő, Keszthelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője.

Az iroda munkáját Keszthely város önkormányzatán kívül a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is támogatja.

Tóth András – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9318-megnyilt-a-bunmegelozesi-iroda