Megszületett az igazság, kihirdették a szabadságot

2013. március 17. (vasárnap)

Magyarországon 1848-ban született meg az igazság, s kihirdették a szabadságot – hangzott el pénteken a városi ünnepségen, melyet a zord időjárás miatt a Balatoni Múzeumban tartottak.

Ruzsics Ferenc polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: március 15-ét, s a forradalom és szabadságharc eseményeit méltóképpen kell megünnepelni. A magyar nép számára akkor is fontos volt a szabadság, ezt megmutatták a világnak. Felidézve a forradalomelőzményeit úgy fogalmazott: szent és hősies események helyszíne volt hazánk, olyanoké, melyekből ma is erőt tudunk meríteni. A forradalom és szabadságharc résztvevői hittek Istenben, önmagukban, magyarság erejében. Soha el nem felejthetjük őket, hiszen példát mutattak. A szabadságért, a független Magyarországért pedig ugyanúgy ma is meg kell tenni mindent – tette hozzá.

A Vajda János Gimnázium diákjainak műsorát követően dr. Kovács István történész, egykori krakkói főkonzul mondott beszédet. Hangsúlyozta: a március 15-én kitört forradalmat az azelőtti negyed század alatt készítették elő, a nép pedig bizakodott. Az oroszok a forradalom leverésével megmentették a Habsburg császárságot. Ha ezt nem teszik, teljesen másként alakult volna hazánk és a teljes európai régió történelme – tette hozzá.

(forrás, fotó: Zalai Hírlap zaol.hu)