Megtelt a Balaton-part a hétvégén

2020. május 12. (kedd)

Megtelt a keszthelyi Balaton-part a hétvégén, kinyitottak a pavilonsoron lévő vendéglátóhelyek és a boltok is. A szabadtéri tevékenység közben azonban kevesen tartották be az ajánlásokat, és sokan vették birtokba a játszótereket, fitness parkokat is, holott ezek használata továbbra is tilos. A szakemberek folyamatosan felhívják a figyelmet, a korlátozások enyhítése ellenére még nem ért véget a járvány.

A Magyar Kormány egy héttel ezelőtt törölte el a kijárási korlátozásokat a vidéki településeken. Az elmúlt héten Nagy Bálint, Keszthely polgármestere feloldotta a Balaton-partra vonatkozó lezárást, így azt bárki szabadon látogathatta a hétvégén. Sokan éltek is a lehetőséggel, sétáló párok, családok népesítették be a keszthelyi mólót és környékét. A parton nem csak keszthelyiekkel, hanem más településről érkezőkkel is lehetett találkozni, akik egyetértettek abban, nagy öröm, hogy megszűnt a bezártság.

„Felszabadító érzés, mert ez a zártság, ez nem tett jót senkinek. Én meg amúgy is vágytam ide Keszthelyre, mert valamikor itt voltam katona.” – mondta Sohár Tibor.

A parton kutyát sétáltató családokkal és kerékpározókkal is lehetett találkozni. A nyárias melegben sokan élvezték a szabadban töltött időt, fotózkodtak, sétáltak, beszélgettek. A vasárnap délután a nyarat idézte, a Balaton-parton nem lehetett észrevenni a koronavírus hatását, az emberek felszabadultan élvezték, hogy megszűntek a korlátozások.

„Nagyon örültem, hogy végre ki lehetett szabadulni ebből a korlátozásból, és nagyon jó itt a Balaton-parton egy kicsit pihenni, kikapcsolódni, élvezni a nyár kezdetét igazából.” – tette hozzá Sipos Józsefné.

Ugyan a hivatalos szervek folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a járvány még közel sem ért véget, és kérik az embereket a javaslatok betartására, ezt a hétvégén kevesen tették meg Keszthelyen. A másfél méteres távolság megtartásával is akadtak problémák, maszkot, szájat és orrot eltakaró kendőt azonban szinte senki nem viselt. A pavilonsoron is beindult az élet, kinyitottak a vendéglátó egységek és a boltok is. A tulajdonosok nem szerettek volna kameránk elé állni, de elmondták, a péntek és a szombat este a nyarat idézte, zsúfolásig telt a pavilonsor. Sokan nehezen élték meg a bezártságot, de vannak olyanok is, akiknek munkájukból kifolyólag nem kellett megtapasztalniuk az elszigeteltséget.

„Én eddig nem voltam úgy leszabályozva, mint esetleg a többiek, akik 6 hétig otthon feküdtek vagy muszáj volt otthon maradniuk. Én egy olyan munkát végzek, ahol sajnos el kellett járnom napi szinten dolgozni, úgyhogy nem éltem meg azt a napi szintű otthon maradást, a bezártságot, mint a többiek, akik ennek voltak kiszolgáltatva.” – tájékoztatott Csontos Ferenc.

Ugyan a Balaton-part lezárását feloldották Keszthelyen, a játszótereket továbbra is tilos használni. Ennek ellenére számos kisgyerekes szülő vette birtokba a parton lévő játszóteret a tiltótábla ellenére is. A szabadtéri fitness parkban is játszottak a gyerekek, holott ezek használatát is rendeletben tiltotta meg Keszthely polgármestere.

A keszthelyi sétálóutcán is sokan sétáltak vasárnap délután. Az enyhítéseknek köszönhetően itt is sok bolt kinyitott, és az elmúlt hétvégéghez képest jelentősen többen élvezték a nyárias meleget.

Vasárnap délután a keszthelyi sétálóutcán a legtöbb vendéglátóegység zárva tartott, annak ellenére, hogy hétfő óta fogadhatnak vendégeket a kávézók, éttermek teraszai, kerthelyiségei. A kijárási korlátozások feloldása azonban érezteti a hatását, jóval többen sétáltak itt a keszthelyi belvárosban, mint az elmúlt hétvégéken.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7074-megtelt-a-balatonpart-a-hetvegen