Megújul a kiskastély Fenékpusztán

2020. június 15. (hétfő)

Az egykor Európa-hírű versenyistálló Fenékpusztán évtizedek óta csak a felújítási elképzelések között szerepelt. A megvalósítás csak váratott magára. Most azonban a Festetics majorság egy GINOP 7.1-es pályázatnak köszönhetően mintegy 1,4 milliárd Ft-ból újulhat meg a ma még elhagyatott állapotban lévő közel 20 HA-os terület és a rajta lévő három épület. Új turisztikai attrakcióval bővül a Helikon Kastélymúzeum. A beruházással kapcsolatban tartottak ma sajtótájékoztatót.

Fenékpusztán, ezen a közel 20 Ha-os területen egykor a bécsi udvar lovasiskolát építtetett. A terület később a Festeticsek tulajdonába került,ahol Európa-hírű ménest telepítettek. A nagy terület alkalmas volt istállók, cselédlakások és major megépítésére. A rohamos fejlődésnek köszönhetően otthona volt a híres versenyistállóknak, egészen 1938-ig. Az egykor virágzó majorság évtizedek óta elhanyagolt, nagy része életveszélyes állapotban van. Lakható részeiben családok éltek. A Helikon Kastélymúzeum a mára halaszthatatlanná vált renováláshoz pályázatot nyújtott be ,melyen jelentős vissza nem térítendő összeget nyert.

„Ez Fenékpuszta fejlesztésének az első üteme,GINOP -7 1.9-es keretében a Helikon Kastélymúzeum kb.1,4 milliárd forintot nyert. Jelenleg ott tartunk, hogy a közbeszerzési eljárásnak a végénél járunk. Van érvényes ajánlatunk,keret összegen belüli ajánlat. Jelenleg várjuk a KFF a Közbeszerzések Felügyeleti Főosztályának záró tanúsítványát. Amint ezt megkapjuk és rendben találják a közbeszerzési eljárást,akkor szerződést köthetünk és átadhatjuk a kivitelezőnek a területet.”-mondta Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A beruházással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón a kastélymúzeum igazgatója beszélt az új turista látványosságokról is.A Fenékpusztai kiskastély épületébe az emeleti volt hercegi szobába egy múzeumpedagógiai helységet fognak kialakítani. A földszinten pedig helytörténeti kiállítás lesz. A kiskastélytól balra található kancaistálló az funkcióját kapja vissza,felidézve II.Festetics Tasziló lótenyészetét, ahonnan a magyarországi lótenyésztés és lovassport elindult. Az épület udvarán korabeli játékokkal felszerelt piknik park kerül kialakításra. Megújul a borjúistálló homlokzata és tetőszerkezete is és egy postakocsi fordulót építenek meg, ami a felújítás második üteméhez tartozó postakocsi út kiépítésének része.

A tájékoztatón Manninger Jenő országgyűlési a fejlesztés turisztikai jelentőségéről beszélt.

„A Festetics örökség nem csak mindenkinek az életéhez tartozik akik Keszthelyen laknak, hanem valóban erre építhető a turizmus, a kulturális turizmus Keszthelynek egyedülálló vonzereje ez, s ezért ez fokozatosan megvalósul,hogy a régi épületek- amik nagyon rossz állapotban voltak – ezeket helyreállítsák és természetesen ezek új tartalommal lesznek megtöltve. Tehát nem csak felújítva lesznek, hanem része lesznek egy kulturális programnak, és itt mondható el, hogy sok épület után, most már az Amazon szálló vagy Festetics mauzóleum, a Fenyves allénak a felújítása is elkezdődik és ennek része itt a kiskastélynak is a helyreállítása.”- Mondta az országgyűlési képviselő.

A kulturális örökség megőrzését, a Festetics-örökség bemutathatóságát szolgáló történelmi épületegyüttes felújításának első üteme várhatóan 2021 decemberében fejeződik be.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7155-megujul-a-kiskastely-fenekpusztan