Mézeskalács kiállítás

2019. december 11. (szerda)

A Balaton Színház Básti termében nyílt meg az egervári Béresné Dormán Ibolya mézeskalács készítő kiállítása. A színes,tematikus tárlat számos érdekességet kínál . A január közepéig látogatható kiállítás anyaga ötleteket is ad a karácsonyi ünnepekre.
Béresné Dormán Ibolya a mézeskalács készítéséhez fűződő legendákról beszél a keszthelyi közönségnek a Balaton Színházban kiállításának megnyitóján. Nagyon sokan voltak kíváncsiak az Egervárban élő alkotó munkáira, aki a nyugdíjazásáig közigazgatásban dolgozott és csupán öt éve foglalkozik mézeskalács készítéssel,de már nem csak hazánkban hanem a Kínai Köztársaságban is ismerik munkáit. 2017-ben és 18-ban ő képviselte kézművesként Magyarországot. Munkáiról és tevékenységéről azt mondja nincs benne semmi nehézség. Szívből készítve remek dolgokra képes az ember az egykori királyi eledelből a mézből is.

„Benne van a szívünk,lelkünk ezekbe a motívumokba . Azt szoktam mondani,hogy olyan mint a népmesékben A 7-s szám, a mézeskalács is hetes, hét db alkotóelemből áll. A liszt, a cukor, a méz,a tojás, a fujtató,szódabikarbónát teszek bele meg a kettő féle fűszer a fahéj meg a szegfűszeg.”- mondta a kiálító.

A mézeskalácsot, annak készítését Béresné Dormán Ibolya barátaival is megszerettette .De örömmel mutatta meg gyerekeknek is. Fényképek igazolják,még a kínai iskolások is megtanulták a mézeskalács gyúrását, díszítését. A lelkes háziasszony egész évben készít mézeskalácsot. A tematikus tárlatának anyaga mutatja sokszínűséget amit barátai és közvetlen környezete is nagyra értékel.

„Ő mindig azt mondja, hogy ő a munkáját liszttel,mézzel, szívvel lélekkel végzi és ,hogy ez így van ,az bizonyítja az is,hogy nem csak a közönség értékeli a tevékenységét, a gyerekektől az időskorúakig-hiszen a gyerek újdonságot vél felfedezni, az időskorúak pedig nosztalgiáznak egy-egy mézeskalács láttán, hanem a gyermekeken ,minden korosztályon kívül a szakmai zsűri is rendkívül módon értékeli a tevékenységét.”-mondta Balázsy Mária Éva.

Béresné Dormán Ibolya mézeskalács munkái január 15-ig láthatók a Balaton Színház Básti termében.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6655-mezeskalacs-kiallitas?fbclid=IwAR1o3uJf-YskHL8VLKF68L2NA_kesZdkspmRwOWU14A1qhaVsQ7-Q673Tvg