Missziós küldetésben

2019. december 5. (csütörtök)

Sok magyar vállal missziós szolgálatot. A nem szokványos elhivatottság gyakran találkozik a gyermekkori álmokkal is. Így van ezzel a keszthelyi gasztroenterológos Dr. Szecsei Nagy Klára és a műtősnő Czinderiné Farkas Magdolna is akik nem régiben tértek haza Nigériából ahol több száz beteget gyógyítottak. Az Afréka Alapítvánnyal
Október 30-n indult a repülő arra az útra ahol mindig,minden körülményben elkel a segítség. Nigériába,ahol a szegénység és borzalmak közepén Onitsában, egy nyolc milliós városban nagyon várták a magyarokat. A Keszthelyi Kórház orvosa és műtősnője ,két hasonló gondolkodású szakember nyolc hónap felkészülés, ügyintézés után utazott ,hogy az ország déli részében gyógyítson. A fekete kontinens nyomorban élő lakosai, az egészségügy helyzete és minősége szívszorító emlékeket idéz az elkötelezett segítőkben.

„Nagyon sok beteget láttunk el. Napi néha 150 beteg jött és- ugyanis őnekik nincs TB-jük, nekik nincs orvosuk. Úgy, hogy amikor megjönnek a magyar orvosok akkor százával gyakorlatilag megjelennek a misszió területén és örülnek ha valaki meghallgatja őket, megvizsgálja. Ez megtörtént úgy,hogy volt szerencsém, az egyik cégtől egy gasztoszkópot – gyomortükrözőt szerezni miután az egész környékbe ill. Nigéria délvidékén,ahol voltunk nem is létezik a kórházakba.”- mondta Dr. Szecsei Nagy Klára, gasztroentorológus,belgyógyász.

A misszióban közel 800 embert részesítettek kezelésben a keszthelyi szakemberek. A nagy hőség, az eszközhiány és a körülmények próbára tették a szervezetüket és türelmüket is ,de egyetlen percet sem hagytak veszni. Gyomorpanaszokat, terror cselekményekben megégett gyermekeket és felnőtteket láttak el. Mert ők csak a misszióban jutnak kórházi kezeléshez. A két tapasztalt nőt lelkileg nagyon mélyen megérintette a Nigériában töltött 16 nap.

„Én adni mentem,de százszor többet kaptam. Lelkileg egy fantasztikus érzés volt velük lenni. Ennyi őszinte mosolyt és szeretetet még nem kaptam. Tehát fantasztikus volt,nem is tudok erről mást mondani mert lelkileg ez feltöltött engem. Egy életre szerintem.”- így összegzett Czinderiné Farkas Magdolna műtősnő, szakápoló.

Szakmailag óriási kihívás volt a nigériai munka,de az ott élő emberek őszinteségével, egyszerűségével megoldottak minden feladatot. A főorvos asszonyt és a műtősnőt visszavárják. Várhatóan februárra felépül egy új kórház Dél-Nigériában és ők újra elindulnak, hogy segíthessenek.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6639-misszios-kuldetesben?fbclid=IwAR3aCVGvKL-Sn0v7CqGPs3wbBmHJpjWcKnexFMxeofH5Q2b3P56AG1uYbuU