Mit posztolhatunk a nyaralásról?

2019. augusztus 8. (csütörtök)

Van olyan bűnözői kör, akik a közösségi oldalakon megosztott fotók és írások alapján gyűjt információkat. Pont ezért nem tanácsolja a rendőrség, hogy a nyaralás helyéről és időtartamáról tegyünk bejegyzéseket a közösségi hálón. A bűnözők így azt is megtudhatják, hogy mennyi ideig üres a lakás és, hogy az illető kinek a társaságában van távol.

A Magyar Turisztikai Ügynökség tavalyi felmérése szerint tízből négy magyar utazott el valahová pihenni. A külföldi utak esetében még mindig Horvátország a favorit, de emelkedő tendenciát mutattak az olaszországi városlátogatások és görög tengerpart. A belföldi célpontok közt a Balaton és Észak-Magyarország a népszerű, illetve a vidéki fürdővárosok. Az örömteli nyaralás pillanatit sokan szívesen osztják meg a közösségi oldalakon fotó, vagy akár videó formájában. Azonban ezek hasznos információt jelenthetnek a bűnelkövetőknek is.

„Amikor megérkezünk valahová, általában öröm van. Azt is meg szoktuk osztani, hogy megérkeztünk és hogy mennyi időre; egy hét, két hét, három nap és az, amíg ott tartózkodunk, addig a lakásunk üresen van.” A Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója nyaralással kapcsolatos bejegyzéseket hoz fel példaként. Lakics Andrea hangsúlyozta, nem ajánlott közölni az utazás helyét, időtartamát, illetve, hogy kivel töltjük a szabadságot. Az őrnagy azt mondja, van egy olyan bűnözői kör, aki kifejezetten a közösségi oldalakat figyeli és gyűjt onnét információkat.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója nyaralással kapcsolatos bejegyzéseket hoz fel példaként. Lakics Andrea hangsúlyozta, nem ajánlott közölni az utazás helyét, időtartamát, illetve, hogy kivel töltjük a szabadságot. Az őrnagy azt mondja, van egy olyan bűnözői kör, aki kifejezetten a közösségi oldalakat figyeli és gyűjt onnét információkat.

„Ez nem csak a nyaralás időszakára vonatkozik, hanem nagyon sok más dolgot megosztunk magunkról, amikből az elkövetők nagyon sok egyéb információt tudnak meg rólunk. Például egy családi vacsoráról feltett képnél látható, hogy milyen értéktárgyak vannak az asztalon, mi van a falon, milyen berendezések vannak a lakásban. Azt is el szoktuk sajnos magunkról árulni, hogy hol dolgozunk, mennyit keresünk, illetve az udvaron milyen autó áll” – nyilatkozta dr. Lakics Andrea.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy ha mindenáron meg akarjuk osztani nyaralási élményeinket, tegyük azt akkor, amikor már hazaérkeztünk. A közösségi oldalak működése ennek ellenkezőjét kínálja. Jelezni lehet az utazást, annak célját és azt is, hogy kivel tesszük ezt meg. A Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén nem volt még olyan eset, amikor a közösségi oldalak alapján követtek el például lakásbetörést.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6297-mit-posztolhatunk-a-nyaralasrol?fbclid=IwAR0PK5bGRkpLwkQ5YAwLDi0tKtvxDsKhNG8jmk1m8WHmrJXxoOPImCwc4Ec