Mocsárjárót kaptak a katasztrófavédelmisek

2019. április 11. (csütörtök)

Új segítő járművel gazdagodott a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség. A mocsárjárót egy KEHOP pályázatnak köszönhetően tudták beszerezni, mely a nehezen megközelíthető területeken lesz nagy hasznukra a szakembereknek. Az eszközt hóban, sárban és az erdőtüzeknél is jól tudják majd alkalmazni.
Zalaváron a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén próbálták ki a katasztrófavédelem munkatársai a mocsárjárót, mely a napokban érkezett meg. A gép 1090 kg, 750 köbcentis benzinmotorral működik, szárazon kb. 35 km/h a végsebessége. A vízen 4, míg terepen akár 6 ember szállítására is alkalmas. A járművet azért hozták ki a területre a szakemberek, hogy terepen is megtapasztalhassák, mire képes az eszköz.

„Szeretnénk felmérni azt a területet, azokat az utakat, amelyeken tudjuk használni ezt a gépjárművet. A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal és a Nemzeti Park szakembereinek a segítségével.” – mondta el Gyalog László tűzoltó százados.

A katasztrófavédelem munkatársainak a helyszínen lehetőségük nyílt a vízen is kipróbálni az eszközt. Tapasztalatszerzésre kiváló volt az alkalom, hiszen eddig csak elméletben ismerték a kezelését. A kétéltű mocsárjáró irányítására egyelőre ketten kaptak kiképzést, akik a későbbiekben bajtársaiknak is megtanítják a helyes használatot.

A szakemberek elmondták, munkájuk során többször adódik olyan vészhelyzet, amikor a problémás területet gyalog vagy tűzoltóautóval nehezen lehet megközelíteni. Ebben tud segíteni ez a gépjármű, hiszen lánctalpainak segítségével akár sárban, havas és tűz sújtotta területen is képes közlekedni. Jó példa lehet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térsége is, ahol az esetleges nádas tüzek esetében lesz bevethető az eszköz. Mind elől, mind hátul csörlő csatlakoztatható hozzá, így utánfutó, de akár mentőcsónak vontatására is alkalmas.

„Egy KEHOP pályázatnak köszönhetően a katasztrófavédelem három ilyen mocsárjáró járművet szerezhetett be. A Balaton régiójában helyezték ezeket el. Veszprém és Somogy megye mellett Zala megyében a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség is kapott egyet. A Keszthelyi Televízió Híradóját Lendvai Bianka tudósította.”

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5922-mocsarjarot-kaptak-a-katasztrofavedelmisek-?fbclid=IwAR1k9IE-8wDCTmg5vXDHcx8FG6-xmhzq_k4Tf04Bx6MInwH-PsM0LC1HrX4