Nagy Bálint: A megemlékezésnek nem szabhat határt a világjárvány sem

2021. február 25. (csütörtök)

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Ez alkalomból Nagy Bálint polgármester és Vozár Péterné alpolgármester helyezte el az emlékezés koszorúját a keszthelyi GULAG emléktáblánál csütörtök délután. Bár 2001 óta országszerte minden évben tartanak nyilvános megemlékező rendezvényeket a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, a vírushelyzet miatt ez sem valósulhatott meg. A város a képernyő előtt ülők számára szervezett programokat.

Csak a polgármester és az alpolgármester vehetett részt a koszorúzáson, továbbra sem lehet ugyanis nyilvános rendezvényeket tartani országszerte a járványhelyzet miatt. Nagy Bálint polgármester úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egy település a jövőjét tudja tervezni, figyelembe kell vennie és tiszteletben kell tartania a múltját. A megemlékezésnek pedig nem szabhat határt semmi, így a világjárvány sem.

„Bár alkalmazkodnunk kell a helyzethez. Ugye mi is alapvetően áttértünk a megemlékezés tekintetében is az online térbe, hiszen olyan műsorok vannak a Keszthelyi Televízióban is, amik mind erről az időszakról, a kommunizmusnak a borzalmairól adnak egy tájékoztatást gyakorlatilag. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a mai fiatalokat is emlékeztessük azokra a borzalmakra, amik megtörténtek. Elsődlegesen nem csak azért, hogy a tapasztalatot és a tudást megkapják, hanem azért, hogy ne történhessenek meg ezek a borzalmak egyikünkkel se.”

Az emléknap kapcsán csütörtökön 18 órakor sugárzott televíziónk kerekasztal-beszélgetést, melyben történészek idézték fel a kommunista diktatúra zalai vonatkozásait. A beszélgetés online felületeinken visszanézhető. Az Objektív adása után a Nádazó borbély –című dokumentumfilmet vetíti televíziónk, mely a GULAG-ot megjárt keszthelyi Vidi József történetét mutatja be. Este fél 9 előtt pár perccel pedig a Hol vannak Schmidték? című dokumentumfilm kezdődik. A Göcseji Múzeum Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának támogatásával a Balaton Színház ablaktárlatán verseket olvashatnak, illetve egy összeállítást láthatnak az érdeklődők a kommunista diktatúra plakátjaiból és fotóiból.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7847-nagy-balint-a-megemlekezesnek-nem-szabhat-hatart-a-vilagjarvany-sem