Ne etessük a vízimadarakat! 2020

2020. november 18. (szerda)

A vízimadarak etetésével sem nyáron sem télen nem segítünk, sőt a hattyúknál különösen árthatunk. Kialakulhat náluk az angyalszárny és életképtelenné válnak. Világszerte küzdenek a hatóságok A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is régóta kéri a lakosságot, gyakran figyelmeztet is, hogy nem szabad etetni a tópartokon a vízi madarakat, mert akár el is pusztulhatnak, ha kenyeret kapnak.

A nyári időszakban is, de télen különösen megfigyelhető, hogy a Balaton partján kirándulók kenyérrel, pattogatott kukoricával etetik a hattyúkat. Szinte családi programmá vált a vízimadarak etetése. Pedig sok helyen tiltótábla is jelzi, hogy nem szabad. A vízimadaraknak a kenyérfélék nem a természetes táplálékuk.

„A hattyúk is és a récék is növényi táplálékot fogyasztanak természetes körülmények között. A kényér, a búza alapú dolgok pedig igen károsak részükre. Hiánybetegséget okozhatnak, ez az angyalszárny betegség. Emellett ha csoportosulnak, nagyobb a fertőzésveszély. Egy – egy madár átadja a többinek. Ez szintén- az ilyen csoportosulás – nem természetes. Itt maradhatnak a folyamatos etetés mellett télire. Holott ezek a hattyúk természetes körülmények között a fagyok beálltával, a vizek befagyásával délebbre vonulnak ahol nyílt vizek vannak.”- mondta Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának titkára.

A bütykös hattyú a 80-as években települt vissza hazánkba, több évtizede jelent meg a Balatonnál is. Egyre nagyobb az állomány, de nem szeretni, tisztelni kell a madarakat és abba beletartozik, hogy nem ártunk nekik az etetésükkel ami ráadásul a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási készségüket is legyengíti- mondta el Darázsi Zsolt.

„Gyakorlatilag a Kis-Balatont, a Balatont elfoglalták. Itt területileg a párok a megfelelő területen tartják a revédeket maguknak fészkelési időszakban,így telített mind a két vízfelület. Ezenkívül vannak még olyan madarak amelyek nem csoportosulnak de itt vannak. Tehát a telítettsége teljesen tele van. A probléma az is, hogy nagyon sok horgász eleséget felszednek. Ez állandó betegségeket jelent, további fertőzéseket.”- adott tájékoztatást a szakember.

Az etetésükkel helyhez is szoktatjuk a vízimadarakat. De a hideg télben belefagyhatnak a Balatonba. A jég miatt nem találnak táplálékot. Lefogynak, legyengülnek és elpusztulnak. Ez komplex probléma, aminek egyedüli okozója az ember.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7595-ne-etessuk-a-vizimadarakat