Népszerű a bűnmegelőzési tábor

2024. június 26. (szerda)
KesztHelyi identitás

25 általános iskolás vesz részt idén a Keszthelyi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési táborában. Évek óta megszervezik a fiataloknak szóló lehetőséget, melynek keretében játékos formában ismerhetik meg a bűn- és baleset-megelőzési tudnivalókat. Különböző foglalkozásokon vehetnek részt, de sokat kirándulnak és strandolnak is a táborozók.

Elsősegélynyújtást tanulhattak a fiatalok a táborban. Megismerhették, hogyan kell a bajbajutotton helyesen szívmasszázst végezni, lélegeztetni. Információt hallhattak arról, hogy mire jó és mikor kell használni az Epipent, valamint hogy hogyan tudnak meggyőződni arról, hogy valaki tényleg bajban van, vagy csak szimulál. Ezek az ismeretek mind-mind hasznosak lehetnek a későbbiekben is a diákoknak.

„Új barátokat szeretnék szerezni. Nyilván minden táborban ez fontos, hogy ismerkedjünk velünk egykorúakkal. Ezek a programok jól összehoznak minket, a csapatépítő jellegű játékok, meg a különböző előadások. Azért is jöttem, hogy fontos és hasznos új információkat tanuljak. Mind például a mentőktől. Ezek a későbbiekben nagyon hasznosak lehetnek.” – mondta el Sánta Eszter.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő általános iskolákból jelentkezhettek a fiatalok. Összesen 25-en vesznek részt az egyhetes elfoglaltságon Balatongyörökön. Délelőtt és kora délután a foglalkozásoké, később a kirándulásé, a strandolásé a főszerep.

„Nagyon jó ez a tábor szerintem. Nekem nagyon tetszik. Úgy kerültem ide lényegében, hogy az iskolában mondták, hogy lesz ilyen program és hogy el lehet ide jönni. És engem amúgy is a rendészet érdekel, az Asbóthban szeretnék továbbtanulni, úgyhogy szerintem eddig ez egy nagyon jó tábor, főleg, hogy sok emberrel összebarátkoztam és teljesen jól lehet velük játszani, meg a mindennapi strand, az is nagyon jó.” – osztotta meg Hegedüs Zsombor.

Az egyenruhások nem először szervezik meg a tábort. Céljuk, hogy az élménypedagógián keresztül problémamegoldásra, stresszoldásra tanítsák a fiatalabb generációt. Ehhez olyan tartalommal töltik meg az egyhetes ottlétet, amely segíti őket abban, hogy könnyebben vegyék az akadályokat. Külsős előadók is színesítik a palettát.

„Ezek a táborok ezek arra alkalmasak, hogy nem csak a gyerekek egymással kössenek barátságot, hanem arra is, hogy utána a későbbiek során rendőri munkába bevonhatóak. Akkor, amikor szükségünk van rájuk, bűnmegelőzési jellegű feladatokat kell ellátni a téli időszakban, az adventi időszakban, a bevásárlóközpontoknak a környékén. Illetőleg a Fő téren, amikor kirakodás van, vagy pedig Mindenszentek időszakában temetőellenőrzés vagy a nyári időszakban az iroda területén, a strandszolgálat területén.” – hangsúlyozta Dr. Lakics Andrea a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

A diákok egy része a tábor után is tartja a kapcsolatot a rendőrséggel. Kortárssegítőként és a Bűnmegelőzési Irodában is segítséget nyújtanak.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek