Népszerű a pétanque

2022. június 17. (péntek)

A szigligeti pétanque táborban edző fiatalok játszottak Keszthelyen. A Pethő-ház udvarában lévő pálya két évvel ezelőtt nyitott meg, és azóta nagy népszerűségnek örvend. A szerdai edzésen itt volt Jean Casale, a Francia Pétanque Akadémia alapítója, aki 2020-ban felavatta a keszthelyi pályát.

Szakszerű játék zajlott a pétanque pályán. A fiatalok nagy koncentrációval és gyakorlottan dobták a golyókat. A sport nagyon népszerű Franciaországban, a tengerpartok kedvelt játéka. Ugyanakkor profi szinten is űzik. Hazánkban is egyre többen pétanque-oznak, és kiemelkedő eredmények is születnek. A játék nagyon egyszerű, percek alatt meg lehet tanulni a szabályokat is.

„Én 5 éves korom óta pétanque-ozok azért, mert a nagypapám tanított meg. Azóta űzöm ezt a sportot, mert szeretem.” – mondta az egyik résztvevő, Monteiro Giovana.

Szigligeten minden évben edzőtábort tartanak a fiataloknak. A programra nem csak hazai, hanem külföldi játékosok is érkeznek. A csapat Keszthelyre is ellátogatott, ahol jó hangulatban játszottak egymással. A pétanque pályát egyre többen használják, a környéken élő franciák rendszeresen járnak ide játszani. A helyszín jó alkalom a találkozásokra, barátságok ápolására és újak kialakítására. A Pethő-ház udvarán lévő pálya igazi közösségi helyszínként működik.

„Találkoztam franciákkal, akik ugyanúgy, mint én, eljöttek ide ma este játszani, és ez nagyon-nagyon jó. Ez egy csodálatos helyszín ahhoz, hogy pétanque-t játszunk.” – tájékoztatott Jean Casale, a Francia Pétanque Akadémia elnöke.

A francia edző célja, hogy hazánkban minél szélesebb körben ismertté és kedveltté tegye ezt a játékot. Ezt leginkább a fiatalokon keresztül lehet elérni. Ugyanakkor sokan vannak olyanok, akik kíváncsiságból megnéznek egy-egy játékot, és maguk is kedvet kapnak ahhoz, hogy bekapcsolódjanak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9262-nepszeru-a-petanque