Népszerű volt a Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap

2023. július 31. (hétfő)

Működő gőzgépekkel, veterán traktorokkal, csúcstechnológiás drónokkal és családi programokkal várták az érdeklődőket a Majorbéli Géptalálkozóra. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely kiemelt programjának több mint 15 éves hagyománya van.

Különleges traktort indítottak be a Majorbéli Géptalálkozón. A Hoffer gyárban 1924-ben készült gépből ez az egyetlen működő darab az egész világon. Cséplésre és szántásra is használták fénykorában. Több hónapig dolgoztak azért, hogy a látogatók megcsodálhassák az egyedülálló különlegességet.

“Ez egy nyersolaj motor, izzó kúpos, ezt föl kell először melegíteni és a befecskendező szivattyú a porlasztón keresztül egy vörösen izzó kúpba fecskendezett bele és úgy indul el, tehát úgy megy. “ árulta el Jancsár József gépész.

A Fowler-féle gőzgépek szántás bemutatója volt a nap fénypontja. A vasutas és hajós gépészekből álló Gőzeke Gépész Baráti Kör tagjai tartják rendben és üzemeltetik a hatalmas szerkezeteket. Ebből a működő géprendszerből is csak egy van hazánkban.

„A két masina alapvetően azért érdekes, mert a két gép és ezt kiegészítve egy eke egy rendszert alkot, egy gőzeke rendszert, amit 1860-ban John Fowler szabadalmaztatott Angliában, és azóta egész Európában elterjedt. Amiért talán kiemelendő ez a páros, és fontos megjegyezni, hogy fénykorában négyszáz pár működött ilyen Magyarország területén.”  tudtuk meg Csöndes Ákostól a Gőzeke Gépész Baráti Kör vezetőjétől.

Kisgyermekes családokat is vártak a találkozóra. Kincskereső feladatokkal, kézműves foglalkozással és gőzgép-makett bemutatóval kedveskedtek nekik. A kicsiket és szüleiket is lenyűgözték a hatalmas működő gépek is.

„Nagyon tetszik, mert a kisfiammal jöttünk és ő is nagyon szereti a gépeket, és most itt beindították őket, föl lehet ülni, meg lehet nézni őket, úgyhogy nagyon tetszik eddig.” mondta Huzián Péter.

Sokan várták a mezőgazdasági drón bemutatót. Idén a MATE Georgikon Campusával közösen szervezték meg a programot.

„.Ebben az évben annyiban más a program, hogy most modern gépeket is bemutatjuk. A múlt és jövő találkozik itt a Majorban, hiszen a legújabb mezőgazdasági technológiák is képviseltetik magukat. Láthatnak majd az érdeklődők drón bemutatót, egy kertészeti önvezető traktornak a működését csodálhatják meg, és lesz egy ültetvény-telepítő gép bemutató is.” közölte Rajnai Virág az MMM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, kiállítóhely vezetője.

Az ország minden tájáról több mint ezren látogattak el a Majormúzeumba a családi napon. Nagyon sokan már a programokon kijelentették, hogy a következő hasonló rendezvényre is eljönnének, mivel ezeket nem lehet megunni.

https://tvkeszthely.hu/hirek/10587-nepszeru-volt-a-majorbeli-geptalalkozo-es-csaladi-nap

Képek