Népszerűek a bérelhető e-rollerek

2023. szeptember 27. (szerda)

Három és fél hónapja álltak szolgálatba az e-rollerek Keszthelyen. A város 37 pontján lehet kölcsönözni ezeket az eszközöket. A szezon után az önkormányzat és az üzemeltető cég értékelte a járművek népszerűségét, és a jövőbeni tervekről is beszéltek. A tapasztalatok szerint sokan használták a rollereket.

Az elektromos rollerek hazánkban is egyre népszerűbbé váltak. Nemcsak a környezetvédelem szempontjából fontosak, hanem azért is, mert könnyedén lehet velük közlekedni a városban, ráadásul parkolási díjat sem kell fizetni. Nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály is előszeretettel használja ezeket az eszközöket. Az elmúlt három és fél hónapban Keszthelyen 8704 bérlés volt összesen, ez átlagban napi 82-t jelent.

„Azt láttuk már az első naptól kezdve, hogy az embereknek van erre igénye, és tetszik nekik ez a fajta közlekedési forma. Azt tudni kell, hogy manapság már a világon egyre több városban, a nagyvárosokban szinte mindenhol, de egyébként is a legtöbb városban ez elkezdett beépülni a települések életébe. Ez egy olyanfajta gyors közlekedési megoldást ad, ami azt gondolom, hogy a mai felgyorsult világban abszolút szükségszerű.” – tájékoztatott Pongrácz Tamás, a Bird Magyarország területi vezetője.

Keszthelyen összesen 90 roller állt szolgálatba. Ezeket az üzemeltető cég folyamatosan ellenőrzi és karbantartja. A klímavédelem és a gyors közlekedés mellett a biztonságra is figyeltek. A járműveken automatikus sebességkorlátozás van, legfeljebb 25 km/h-val tudnak haladni. Ez alól kivételt képez a sétálóutca, a Fő tér és a Balaton-part, ahol a maximális sebesség 10 km/h. A szezont követő értékelésen Manninger Jenő arról beszélt, cél, hogy az új és hasznos dolgokat minél előbb bevezessék a városban. Hozzátette, a visszajelzések szerint nem okoztak közlekedési problémákat ezek a járművek.

„Vannak olyan rollerek, azok nem ehhez a bérelt rollercsoporthoz tartoznak, amelyek saját tulajdonúnak, azokkal időnként gyorsabba közlekednek a kelleténél, de én remélem, hogy a közelgő KRESZ szabályozás ezt szigorúan szabályozni fogja. Természetesen a sisak használata kötelező lesz, és 25 km/h felett nem is mehetnek majd a járdán. Figyeljük minden esetre a változásokat, ha zavarni fogja az itt élő embereket, akkor korlátozni fogjuk a használatát.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az üzemeltető cég képviselője arról beszélt, bíznak benne, hogy a szezonon kívül is népszerűek lesznek a rollerek. Amennyiben úgy látják, hogy jelentős igény mutatkozik rájuk, a jövőben bővíteni fogják a flottát. Mindemellett új típusú, modernebb járműveket is kihelyeznének majd.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek