Népszerűek voltak a Majormúzeum foglalkozásai

2023. január 10. (kedd)
KesztHelyi identitás

Számos programot valósított meg a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely 2022-ben. Tavaly kettős jubileumot ünnepeltek az intézményben, új tárlatok is nyíltak. A múzeumpedagógiai foglalkozások is nagyon népszerűek voltak. Az intézmény ebben is az évben is számos újítással készül.

Húsvéti programokkal nyitották meg a múzeum 2022-es évadát. Kalácsot sütöttek és kisállatsimogatóra is várták az érdeklődőket. Tavaly az egyik legsikeresebb rendezvényük a Múzeumok Éjszakája volt, ahol máglyát gyújtottak és megzenésített verseket hallhatott a publikum. Népszerű volt a Márton-nap is, ahol a hagyományos lámpások elkészítése mellett elmaradhatatlan volt libahajtás.

„A múzeumpedagógiai foglalkozásainkra is sokan jelentkeztek. A legnépszerűbb most is a kenyérsütés volt, az őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered program, amin több mint 500 kisgyermek vett részt és készítette el a saját cipóját. A teljes év folyamán pedig több mint 1600 gyermek vett részt a foglalkozásainkon.” – ismertette Rajnai Virág Éva megbízott múzeumvezető.

Sokan voltak kíváncsiak a Majorbéli Géptalálkozóra is, ahol működésbe léptek a Fowler-féle gőzgépek, valamint a kuriózumnak számító Hofherr traktor is.  A különböző őrlőgépek és malmok nagy sikert arattak a gyermekek körében.

2022-ben kettős jubileumot ünnepeltek a múzeumban. A Georgikon alapításának 225., valamint 50 éves évfordulójuk kapcsán is voltak újdonságok. Felidézték dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő munkáját, valamint megnyitották az emlékére berendezett kiállítást is. A jubileum kapcsán mutatták be a Georgikon alapításától a II. világháborúig tartó időszak szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó tárlata is.

Az intézménynek számos terve van 2023-ra is. Korábban elnyerték már a Családbarát múzeum elismerést, most a közösségi múzeum címért pályáznak. Illetve Élménygazdaságukban szeretnék elnyerni a Madárbarát kert címet is. Elindul ebben az évben instagram oldaluk, illetve honlapjukat is szeretnék fejleszteni. A nagy programok sorozat idén is húsvétkor indul, április 10-én. Ezután pedig a szokásos programok is lesznek, illetve számos újdonsággal készülnek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9946-nepszeruek-voltak-a-majormuzeum-foglalkozasai

Képek