Netflix sorozatban szerepel a Festetics-kastély

2021. május 12. (szerda)

Cári palotaként jelenik meg a Festetics-kastély a Netflix legújabb sorozatában. Az Árnyék és csont című fantasy-ben a park és az épület külső falai mellett feltűnik a velencei tükörterem, a kis- és nagy bálterem és a könyvtár is. A mintegy 100 fős stáb és több száz statiszta közel öt hétig tartózkodott Keszthelyen még 2019-ben, a forgatást a legnagyobb titoktartás övezte.

A Festetics-kastély az egyik fő helyszíne a Netflix legújabb fantasy sorozatának. Az Árnyék és csont első évada néhány hete érhető el, de máris hatalmas népszerűségnek örvend. A sorozat epizódjai 2019 őszén forogtak Keszthelyen, a mintegy 5 hetes munka alatt 3 hétre zárt be a Helikon Kastélymúzeum. A nagyszabású sorozatot teljes titoktartás mellett gyártották, sem a kastély dolgozói, sem a statiszták, de még a főszereplők sem készíthettek felvételeket a kulisszák mögött. A film megjelenésével azonban feloldották ezt a tilalmat.

„Minden fantasztikus volt, a díszletek, rengeteg emberrel találkoztam, a statisztákkal, amíg forgott a jelenet – egy jelenet többször lett felvéve – addig mi beszélgettünk. Statiszta kíséretet is kaptunk, és amikor bevonultunk a helyszínre, akkor már egyből megmutatták, hogy mit kell csinálnunk és igazából beálltunk már egyből jelenetre. Illetve, amikor kötéltáncolnia kellett egy hölgynek és ötször-hatszor végig kellett csinálnia, és mi tényleg ámuldoztunk és tényleg erről beszéltünk, amikor mentünk fel a lépcsőn.” – mondta az egyik statiszta, Varga Janka.

A Netflix a közösségi oldalon toborozta a statisztákat a sorozathoz, Janka is itt találkozott a felhívással. Elmondta, nagy kihívás volt a forgatás, hiszen sokszor reggel 6-tól este 10-ig kellett teljes sminkben, fűzőben lenniük. Janka 5 napot forgatott, és rengeteg élménnyel gazdagodott ez idő alatt.

A Festetics-kastély nem először volt helyszíne filmforgatásnak, de ez volt az egyik legnagyobb produkció, amiben feltűnt. A sorozatban kiemelt szerepet kap az északi szárny, a báltermeket szobává és fürdőszobává alakították át és a kertben is végeztek változtatásokat. A kastély ezzel hatalmas nemzetközi hírnévre tett szert.

„A kastélynak ez nagyon nagy öröm, hogy ekkora filmben szerepet kaphatott. Nemzetközi szinten sok helyszínen mutatkoznak meg a kastélynak a belső terei, a külső tere, a parkja és itt játszódik ez a fantasztikus sorozat. Ez az egész a kastély hírnevét magasan emeli.” – tájékoztatott a Helikon Kastélymúzeum munkatársa, Fókás Andor Zalán.

A Festetics-kastély cári palotaként jelenik meg a sorozatban, a történetet ugyanis a 19. századi cári Oroszország ihlette. Az épület először a második részben tűnik fel, később a látogatók által jól ismert fő lépcsősor, a velencei tükörterem és a könyvtár is megjelenik a képernyőn. A 8 részből álló első évadot szinte teljes egészében hazánkban forgatták, Keszthelyen hetekig dolgozott a közel 100 fős stáb. Az elmúlt hetekben számos pozitív visszajelzés érkezett a kastély közösségi oldalán.

„Közösségi oldalainkon megosztottuk ezeket a tartalmakat, amik a filmforgatásról szólnak. Ez a filmforgatás 2019 őszén kezdődött, majdnem 5 hetet töltött itt a stáb, ez ideig a kastély 3 hétig zárva is tartott a forgatás alatt, nem tudtunk látogatókat fogadni, ugyanis a forgatás teljes titoktartás mellett zajlott. A stáb itt dolgozott bent a kastély falai között egy családias légkörben.” – tette hozzá a múzeum munkatársa.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság filmtámogatási adatbázisa szerint az Árnyék és csont az utóbbi évek egyik legnagyobb költségvetéssel forgatott sorozata volt hazánkban. A teljes költségvetés megközelítette a 15 milliárd forintot, ebből közel 12 milliárd volt a gyártó közvetlen magyarországi költése.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8036-netflix-sorozatban-szerepel-a-festeticskastely