Netikett és várostörténeti kvíz az Internet Fiestán

2021. március 24. (szerda)

A biztonságos internethasználatról és a világhálón alkalmazandó illemszabályokról szól Keszthelyen az idei Internet Fiesta. Az országos programhoz a kezdetek óta csatlakozó Fejér György Városi Könyvtár célja, hogy hangulatos és biztonságos légkör jelenjen meg az online térben. Az intézmény munkatársai a bibliotéka honlapján és a facebookon osztanak meg informatív tartalmakat, de kvízjátékot is hirdettek.

Legutóbb 2019-ben tudták személyesen, a könyvtár olvasótermében megrendezni az Internet Fiestát. Az olvasás, a könyvtár és az informatika összekapcsolását megcélzó programnak a kezdetek óta részese a Fejér György Városi Könyvtár. A két éve megrendezett vetélkedőn a digitális írástudást és a világháló széleskörű felhasználási lehetőségeit sajátíthatták el a fiatalok.

A járvány miatt tavaly és az idén is az online térbe kényszerült az Internet Fiesta. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség több témakört adott meg a résztvevő intézményeknek. A Fejér György Városi Könyvtár a biztonságos internet, a tudásmegosztás és a netikett témakörét járja körül. Az online tér illemtana különösen fontos a bibliotéka munkatársai szerint. Honlapjukon és közösségi oldalukon osztanak meg érdekes információkat, többek közt arról, hogy mit illik és mit nem, az online térben.

„Az a cél ennek az alkalmazásával, hogy egy biztonságos és hangulatos légkör jelenjen meg az internetes kommunikációban. Bizony nem mindegy a stílus, nem mindegy, hogy csupa nagybetűvel írunk-e, ami illetlenség. Nagyon nem illik sms-ben szakítani. Nagyon fontos, ha valakinek ünnepi alkalomkor üzenetet írunk, akkor illik megszólítani, tárgy nélküli levelet nagyon illetlenség elküldeni” – nyilatkozta a tartalmakat kidolgózó Verebélyi Judit.

Helytörténeti kvízjátékot is összeállítottak a könyvtár munkatársai. A „Ki mit tud városunkról?„ elnevezésű online feladatlapon Keszthely történelmével és híres személyekkel kapcsolatos kérdésekre várják a választ.

„Például van három képünk és mindhárom kép a Festetics-család egyik tagjához kötődik. Gyakorlatilag ezt az egy nevet várjuk mi válaszként. Vannak évfordulós személyek a híres keszthelyiek között, akinek valamilyen évfordulója van. Az ő nevükre vagyunk kíváncsiak és a róluk szóló információkat adtuk meg a kérdésben” – részletezte a feladatsort Verebélyi Judit könyvtáros.

Már 22. éve annak, hogy márciusban a könyvtárak Internet Fiestát rendeznek. Kezdetben a világháló népszerűsítése volt a cél. Napjainkra viszont már a mindennapok részéve vált az internet.

„Bár még mindig vannak, akik nem használják, vagy akik használják, nem használják ki teljes mértékben az internet nyújtotta lehetőségeket. Ezért most már az a cél, hogy a digitális írástudást terjesszük, illetve azt, hogy minél szélesebb körű felhasználási lehetőségeit megismertessük az olvasókkal” – mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgatóhelyettes.

Az Internet Fiesta március 18 – 25. között zajlik. A Fejér György Városi Könyvtár azonban továbbra is érdekes és hasznos tartalmakkal várja közönségét. Az évtizedes múlttal rendelkező Zöld Zala vetélkedő felhívását napokon belül közzéteszi online felületein a bibliotéka.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7912-netikett-es-varostorteneti-kviz-az-internet-fiestan