Nordic walking pálya Keszthelyen

2009. június 8. (hétfő)

A Város Napja rendezvénysorozat keretében Ruzsics Ferenc polgármester és Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár avatta fel a pályát.

Eredetileg a nordic walkingot a biatlon- és sífutóversenyzőknek találták ki nyári edzésként, pár éve azonban már egy olyan tömegsporttá nőtte ki magát, melyet bárki, bármilyen terepen, akármikor folytathat. A nordic walking amellett, hogy kellemes testmozgás, segít megszüntetni a hibás tartást és az abból eredő hát-, nyak- és vállfájást, gyakorlása közben a kisebb intenzitás ellenére is megdolgoztatja az ember keringési rendszerét. Ez az egészségmegőrző és fenntartó tevékenység, egyben az egyik legjobb szabadidős kikapcsolódás, hiszen nem mellékes, hogy a szabadban hol gyakoroljuk. Kihasználva a sport iránti nemzetközi és már hazánkban is hódító igényt, Keszthely Város Önkormányzata optimális helyszínt talált Magyarország első Nordic Walking pályájának.

Keszthely méltán lehet büszke épített öröksége mellett különleges természeti értékeire, hiszen Magyarországon egyedülálló hosszúságú és fajtájú fasorok szegélyezik útjait, több mint száz esztendeje. A város déli kapujához érkezve, Fenékpusztánál kezdődik a Festetics-kastélyig tartó, feketefenyők alkotta egyedülálló Fenyves Allé. Az átjáró jól példázza, hogy földúton is lehet közlekedni a megfelelő gondozás mellett. A fasor közútként nem üzemel, így önkormányzati források igénybevételére van szükség állaguk megőrzésére. Az értékmegőrzés, fejlesztés, és turisztikai termékkínálat bővítés szerencsés találkozása valósul meg Keszthelyen az egyedülálló Fenyves Allén. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által meghirdetet „Balatoni turisztikai régió ismertségét növelő turisztikai marketingeszközök támogatása és településközeli turistautak támogatása” pályázatán elnyert egymillió forint támogatást a város további kétmillió forinttal egészíti ki. A fejlesztés keretében a pályakijelölésen és tereprendezésen túl sor kerül pihenőhelyek és információs táblák elhelyezésére is. Mindehhez kapcsolódnak a város kulturális értékei, hiszen az út elhalad a nemrég felújított Szendrey Júlia emlékház mellett.

(fotó: Monitor www.monitormagazin.hu)