Nyári szezon: nem csökkent a vendégek száma

2019. szeptember 13. (péntek)

Az idei nyári szezon hasonló volt, mint a tavalyi – összegezve ez a vélemény szűrhető le Keszthely turisztikai szereplőinek gyors mérlegéből. Tovább nőtt a magyar vendégek száma, de jelentős volt a németajkú, valamint a lengyel, cseh, szlovák területről érkezőké is. A város a programok szinte teljes palettáját kínálja, ám a néptáncra nagyobb igény mutatkozik. A keszthelyi szálláshelyek árazása az országos szinthez képest közepesnek tekinthető.
Az idei nyári szezon legnagyobb helyi attrakciója a Keszthelyfest volt. Caramel mellett számos népszerű fellépő, így például a Bagossy Brothers Company is szórakoztatta a közönséget. Természetesen nem csak ezt a három napos rendezvényt, hanem más egyéb, zenei és boros, kulturális programot kínált a város.

A Keszthelyi Tourinform iroda munkatársa szerint az emberek egyre jobban tolerálják az esőt, így a programokat az időjárás sem zavarta. Zámbóné Hajdu Andrea tapasztalatai szerint tovább nőtt a magyar vendégek száma, de feltűnően sokan érkeztek Ausztriából és Hollandiából is. Főleg a kulturális, zenés és táncos programokat keresték az irodában. Így folytatta: „A komolyzenei koncerteket, ilyen jellegű programokat kerestek. Hála istennek, volt mit ajánlanunk. Volt olyan fesztivál, amin kimondottan nagyon sok rendezvény volt. A boros rendezvényeket keresik, de a kastélybeli koncertek, azok mindig kiemelt prioritást élveznek. Ez nagyon nevezetes, nagyon híres erről Keszthely, hogy a kastélyban nagyon-nagyon jó programok vannak.”

Zámbóné Hajdu Andrea azt is hozzátette: a Tourinform Irodában a vendégek túlnyomó része szálláshelyet is keresett. Bár egyre jellemzőbb a magán szálláskiadók számának növekedése, ezek a kis panziók nem tudják kompenzálni a nagy szállodák hiánya miatti kiesést – annak ellenére, hogy egyre minőségibb szolgáltatásokat biztosítanak.

Az idén nyáron Keszthelyen szállást igénybe vevők számáról Domonkos Gábor, a Keszthelyi Turisztikai Egyesület elnöke sem tud még beszélni. Ő is úgy látja, hogy a statisztikák a tavalyihoz hasonlók lesznek – akkor 242.421 vendégéjszakát regisztráltak. A szakember hozzátette: az éves statisztikán még javíthat az őszi szezon – ilyenkor főleg a csoportok érkezése jellemző, míg nyáron inkább az egyéni utazók szálltak meg a városban. „Túlnyomórészt a magyarok létszáma volt többségben, de a volt visegrádi országokban élő vendégek létszáma növekedett: a lengyel, a cseh, és a szlovák vendégek. Örömünkre szolgál ugyanúgy, hogy nem pártoltak el a Balatontól, valamit Keszthelytől a német és osztrák turisták” – tette hozzá.

Mindkét turisztikai szakember egyetértett abban, hogy Keszthelyen több szállodára lenne igény. Az egykori Hotel Helikon és a Via megszűnése érezteti a hatását, emiatt stagnál a vendégek száma a városban. Ennek ellensúlyozására viszont az a jellemző, hogy egyre többet költ az ide érkező vendég.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6398-nyari-szezon-nem-csokkent-a-vendegek-szama?fbclid=IwAR0XKf9MwrTOenCDJe0CzeJfpkYI2IZrmQBatcLJUT6uy7u-m-dKffZNhjc