Nyitott ajtókkal a látogatók előtt

2024. június 24. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Idén is népszerű volt a múzeumok éjszakája. Az országos kulturális eseményen több ezren keresték fel a környék intézményeit. Idén először a Fenékpusztai majorság is becsatlakozott a programsorozatba, ahol lovasbemutatóval is készültek.

17 órakor nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Fenékpusztai majorság. A bemutatón 3 lovas készült koreográfiákkal, valamint díjugratással amely program szintén vonzotta a közönséget.

Múlt héten értesültünk egészen pontosan arról, – azért jöttünk ide körül nézni – hogy most lesz ez a bemutató, ami nekünk nagyon megtetszett, és úgy gondoltuk a férjemmel, hogy eljövünk” – mesélte Zalamek Ferencné.

A kiskastély épületében a csikós és a gulyás élettel ismerkedhettek meg a látogatók, valamint az egykor itt dolgozó fenéki emberek történeteit láthatták interaktív elemeken keresztül.

A fenékpusztai majorság most első alkalommal csatlakozik a múzeumok éjszakája programsorozathoz, december 17-én nyitottuk meg a kiállítást. A felújított kiállítás a fenékpusztai majorság 2019 és 2023-ban a GINOP719 projektben megvalósuló felújítás keretében újult meg.” – nyilatkozta Tóbiás Gábor, a Fenétpusztai majorság létesítményvezetője.

A különleges este folyamán érdekes tárlatvezetésekkel, zenés programokkal, változatos kézműves foglalkozásokkal várta a látogatóka a Balatoni Múzeum.

Vikár Tibor szerint: „Szerintem nagyon jó, mert így nagyon részletesen meg lehet ismerni ennek a vidéknek a múltját, történetét, és több oldalról lehet tapasztalni azt, hogy 1-1 múzeumba milyen kincsek, milyen értékeke találhatók, láthatók.”

A fiatalabb korosztály szórakozását Brandnyúl garantálta, aki animátoraival táncoltatta és énekeltette közönségét.

A Balatoni Múzeumnak az a célja, hogy minden évben újabb és újabb változatos, programokat kínáljon, tehát lehetőleg az előző évet ne ismételjük, hogy mindig új látogatókat hozzunk, illetve a régieket is még pluszban el tudjuk hívni újdonságokkal.” – nyilatkozta Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A Festetics-kastély is felkészülve várta a múzeumlátogató közönséget, akik ki is használták az alkalmat, hogy kedvezményes áron a legtöbb látogatható helyre bejussanak. A kastély kiállítótermeiben korhű viseletben várták a látogatókat, akik megcsodálhatták a főurak, hercegek használtai tárgyait, valamint bútorait.

„Én asztalos vagyok, úgyhogy a famunkák, azok különösen, nagyon szép intarziás bútorok, meg minden a belső építészet is nagyon gyönyörű, nekem tetszik, és azok megfogtak.” – mesélte Horváth Sándor.

A Georgikon Majortörténeti kiállítóhelyen a fiatalabb korosztályt múzeumpedagógiai programokkal várták, de helyben készült limonádé és langalló, valamint autentikus játékok is voltak. Rajnai Virág Éva, a kiállítóhely vezetője szerint idén is rendkívül népszerűek a programjaik mind a közöség, mind a kollégák körében.

„A múzeumi csapatunknak az év folyamán megtartott programok közül ez gyakorlatilag a kedvenc programja, nagyon szeretjük a múzeumok éjszakáját, mindig nagy pörgéssel jár, mert sok feladatunk van egyszerre, több program fut párhuzamosan, de az egyik kedvenc programunk az évben ennek ellenére is, nagyon jól szoktuk mi is érezni magunkat.”

A kiállítóhely legnépszerűbb eseménye idén is a máglya meggyújtása volt, amelyet Csider Sándor költő versei, és a Tányéros család zenei kísérete színesített.

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek