Nyugodtan zajlott Keszthelyen a mindenszentek ünnepe

2020. november 3. (kedd)

Nyugodtan és zökkenőmentesen zajlott a megemlékezés ebben az évben a keszthelyi temetőkben. Mindenszentekkor és az azt megelőző hétvégén is már sokan látogatták meg sírkerteket. A közbiztonságot és a közlekedést idén is polgárőrök és rendőrök felügyelték. Az üzemeltető VÜZ Kft. munkatársai október 23-tól november 2-ig munkaidő után, illetve munkaszüneti napokon is ügyeletet tartottak.

Kiemelten nagy látogatószámot tapasztaltak a VÜZ munkatársai idén a keszthelyi temetőkben. Tömeg azonban mégsem alakult ki, köszönhetően annak, hogy az október 23-i hosszú hétvégén már sokan jöttek a sírokat ápolni, s mivel vasárnapra esett 1-je, így már péntek délutántól megsokasodtak a látogatók temetőkben.

„Korábban megyünk, hogy ha vidékre szoktunk menni. Keszthelyen azért a napja előtt rendbe tesszük, hogy szép legyen. Úgy látom, hogy a temetőt nagyon szépen, rendbe tartják az emberek. Szerintem nálunk, Magyarországon ez fontos, hogy a katolikus sírok is rendbe legyenek” – nyilatkozta Skerhák Gáborné.

Mindenszentek napján, a Szent Miklós temető nagykeresztjénél mondtak litániát. November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja. November 1-jén a megdicsőült lelkekről emlékeznek meg, tehát nem csak azokról a szentekről, akik nevesítve vannak a kalendáriumban, hanem minden lélekről, aki üdvösségre jutott.

Tál Zoltán plébános: „Szentek azok, akik előttünk jártak, példát mutattak az evangélium követésére és most már valahol nyugszanak, szerte a nagyvilágban, tehát ők elhunytak. Da a halottak napi megemlékezésünk, ami a 11. századba, Franciaországba, a clunyi reform után következett és hozta el számunkra azt, hogy legyen egy emléknap azoknak is, akik meghalnak és előttünk jártak, így ilyenkor felidézzük az arcukat, emléküket és értük imádkozunk, november 1-jén pedig a szentek közbenjárását kérjük.”

A Szent Miklós temetőt az 1770-es években nyitották meg. Az itteni sírhelyadatok csak becsült számok, most van folyamatban a sírhelyek digitális felmérése. Az előző számlálás szerint 5300 temetési hely van itt.

A szokott módon változott a forgalom az Új Köztemetőnél. A bevezető utat egyirányúsították a Vadaskert irányába, így az út mentén is lehetőség volt parkolni. A közlekedést rendőrök irányították, akik a parkoló telítettességét is figyelték és segítettek a megállásában. Az általunk megkérdezett autósok jónak ítélték a közlekedési feltételeket és a közutakon sem tapasztaltak túl élénk forgalmat.

„Könnyen lehetett megközelíteni és jól el van terelve minden, úgyhogy talán nem lesz fennakadás, mint ahogy szokott lenni a régebbi időkben” – vélekedett Andor Ferenc.

Az Új Köztemetőben körülbelül 3400 temetési helyben nyugszanak elhunytak, beleértve az urnafülkéket is. A Szent Miklós temetőhöz hasonlóan is itt folyamatosan zajlottak az előkészületek, karbantartások és takarítások. A levelek összegyűjtésében idén is segítséget nyújtottak a Zöldmező utcai iskola diákjai. Ebben a sírkertben sem alakult ki egyszerre nagy tömeg.

„Nem volt zsúfoltság és szépen karbantartott egyébként ez a temető. Én maximálisan meg vagyok vele elégedve” – mondta televíziónknak Kotlárné Deák Ilona.

A temetőket üzemeltető VÜZ Kft. dolgozói október 23-tól november 2-ig munkaidő után, illetve munkaszüneti napokon is ügyeletet tartottak. Legtöbb esetben útbaigazítást kértek a ritkábban, távolabbról érkezők, de sokan érdeklődtek sírhelymegváltással kapcsolatban. Nekik személyesen a Szalasztó utcai temetkezési irodában, vagy levélben, illetve telefonon tudnak segítséget nyújtani. A temetőben polgárőrök járőröztek. A VÜZ Kft. tájékoztatása szerint nem volt fennakadás, rongálást sem jelentettek, kifejezetten nyugodtan és zökkenőmentesen zajlott a megemlékezés ebben az évben.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7553-nyugodtan-zajlott-keszthelyen-a-mindenszentek-unnepe