Október 23-a erkölcsi példát mutatott

2019. október 24. (csütörtök)

1956 erkölcsi és politikai példát mutatott, a forradalom emlékének őrzését pedig a mai fiataloknak kell átvállalnia – hangzott el a forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott keszthelyi ünnepségen. A 63 évvel ezelőtti események közt megemlítették, hogy Keszthely aktívan kivette részét a történelmi napokból, melynek legékesebb példája az egyedülálló keszthelyi fehér ember szobor. Az ünnepségen Nagy Bálint polgármester bejelentette, megvizsgálják az ’56-os szobor központibb helyen történő elhelyezésének lehetőségeit.
Az ünnepségen külön köszöntötték az ’56-os forradalmárokat.Első nyilvános polgármesteri beszédében Nagy Bálint elmondta, Keszthely méltóképpen szerepelt e történelmi napokban. Úgy fogalmazott: a fehér ember szobra, az akadémisták bátor kiállása és önfeláldozó harca mind olyan tettek, amire büszkék lehetünk mi fiatalok is.

Nagy Bálint polgármeser: „’56 szelleme arra tanít, hogy ha egy ország kiáll önmaga védelmében, ha közösnek érzi a haza ügyét, ha képes felülemelkedni minden megosztozó érdeken, nemzetté válik és példát tud mutatni az egész világnak. Vallom, hogy Keszthely előtt nagy jövő áll, hisz településünk adottságait országszerte elismerik. Nagy céljaink vannak, hisz értékeink megóvása mellett további fejlődést tervezünk és mindent meg kell tennünk azért – bár a mai üzleti szemléletű világban ez nem könnyű – hogy egy kis városban, egy Balaton-parti Festetics örökséggel rendelkező városban minél több fiatal is megtalálja számítását.”

Nagy Bálint hozzátette, az ’56-os meghurcoltaktól nem várhatjuk, hogy csak ők őrizzék és adják tovább a forradalom emlékét. Úgy fogalmazott: „Nekünk fiataloknak kell ezt átvállalnunk és nem csak szép szavak kellenek, hanem valódi tettek is. Éppen ezért, figyelembe véve sokak kérést meg fogjuk vizsgálni a keszthelyi ’56-os szobor központibb helyen történő elhelyezésének lehetőségeit.”

Ünnepelni és megemlékezni jöttünk –kezdte köszöntőjét a térség országgyűlési képviselője. Manninger Jenő a saját generációja szemszögéből intézte gondolatait, mint mondta: a mi életünkben, politikai szemléletünkben ’56 választóvonal volt.

„Köszönet tehát azért, hogy ezt már tavaly Keszthelyen is méltóképpen feldolgozták, további tanulságos történeteket ismertünk meg, de van még tennivalónk a méltóbb megemlékezés terén is. ’56 szelleme évtizedekig kísértett, egyfelől erkölcsi iránytű, másfelől egyeseknek lelkiismeret-furdalás. Meggyőződésem, hogy ez utóbbi a rossz lelkiismeret persze a terror szokása, a kommunista mentalitás vezetett az 50 éve évforduló brutalitásához, a lovasrohamhoz, a szemkilövetéshez, aminek ma is választóvonalnak kellene lennie” – mondta Manninger Jenő.

Keszthely már 23-án csatakozott a forradalmi eseményekhez – emelte ki beszédében a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa. Kiss Dávid elmondta, hogy megalakították a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét, a Városi Forradalmi Tanácsot, lerombolták a szovjet emlékművet, visszahelyezték a Festetics szobrot és hazánkban egyedüliként szobrot emeltek a forradalom idején az áldozatok tiszteletére.

„A keszthelyi szabadságszobor, a fehér ember szimbolizálta a város lakóinak olthatatlan szabadság utáni vágyát, egy saját magyar út akarását. Egyedül az országban itt emeltek emlékművet a forradalomnak, a forradalom alatt, ebből is látszik, hogy ezt mennyire fontosnak tartották, színével jelképezve szándékuk tisztaságát. Míg felállítása nyíltan, közakaratból történt, addig eltávolítására csak 1957 januárjában éjjel, mert az újonnan berendezkedő, törpe kisebbségben lévő Kádári hatalom mert vállalkozni. Csodálatos módon nem semmisítették meg, tovább élt, mint ahogy ’56 eszméi is. Ady Endrét idézve, mint mag a hó alatt, csak ennek a magnak több mint 30 esztendőt kellett várnia, hogy kivirágozhassék” – mondta az ünnepség szónoka.

A VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa az 1956. november elsejei keszthelyi gyászmisén elhangzottakkal zárta gondolatait: „A legyőzött győz, az elesett él.”

Pintér Béla dalával, Bába József és Budai Ferenc verseivel léptek fel az ünnepségen a Helikon Versmondó Kör tagjai.A rendezvény végén megkoszorúzták a keszthelyi fehér embert mintázó ’56-os szobrot. A koszorúzásban Székelyudvarhelyről érkezett diákok működtek közre.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6514-oktober-23a-erkolcsi-peldat-mutatott?fbclid=IwAR0ItzcUGOlm9S72GwzoLMuTM0wd_v_bVPBUv-nkTQKS6ZHsc20MhczEAeE