Önkormányzatok a lakhatásért díjat nyert Keszthely

2024. június 5. (szerda)
KesztHelyi identitás

A keszthelyi önkormányzat lakhatási intézkedéseit, fejlesztéseit ismerte el a Habitat for Humanity Magyarország. Budapestről és 15 vármegyéből összesen 39-en pályáztak az első ízben meghirdetett programra. A díjjal anyagi támogatás is jár, amit természetesen önkormányzati lakásokra fordít az önkormányzat.

Egyre fontosabb a lakhatás kérdése. Az ingatlanárak és lakbérek emelkedése mellett az infláció és az energiaválság is nehezítő tényező. Sokkal nagyobb teher és felelősség hárul az önkormányzatokra is, hogy a nehezebb körülmények között élő lakosoknak is tudjanak segítséget nyújtani. A jó példák elismerése céljából hirdette meg az Önkormányzatok a lakhatásért pályázatot a Habitat for Humanity Magyarország.

A kisvárosok kategóriában Keszthely pályázatát ítélte a legjobbnak a zsűri. Az elismeréssel járó plakettet a Városházán adták át a szervezet képviselői Manninger Jenő polgármesternek.

„Három szempontból figyelte a zsűri a pályázatokat: szociális, esélyegyenlőségi és környezetvédelmi-fenntarthatósági szempontokból. Szerencsére mind a három szempontból teljesen helytállt a keszthelyi önkormányzat. Ez, ami mindenképp kiemelendő, hogy átfogó és tudatos gondolkodás és helye van a lakhatásnak a helyi önkormányzatnál” – nyilatkozta Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity Magyarország szakpolitikiai munkatársa.

Keszthelyen majdnem 300 önkormányzati lakás van, öt évvel ezelőtt azzal szembesült a városvezetés, hogy ezek közül mintegy 80 lakhatatlan. Önkormányzati és pályázati forrásokból felújításokat kezdtek, próbálták megfizethetővé tenni a lakhatást és elkerülni a kilakoltatásokat. A rászorulók lakhatási támogatást és részletfizetési-lehetőséget kapnak a hátralékrendezéshez. A keszthelyi pályázatban a meglévő intézkedéseket és a terveket, a megvalósítandó felújításokat is leírták.

Vozár Péterné alpolgármester: „Több üresen álló önkormányzati lakás volt, amelyek hosszú idő óta vártak megújításra, ilyen törekvéseink is vannak, illetve vannak már kész és felújítás alatt álló lakások is. Szolgálati lakásokat szeretnénk építeni pályázati támogatással. A pályázat benyújtása megtörtént, 15 szolgálati lakást szeretnénk építeni olyan embereknek, akik szándékoznak itt, nálunk dolgozni, de lakásproblémáik vannak.”   

Az Önkormányzatok a lakhatásért pályázati sikerrel négy millió forintot nyert Keszthely. Ebből az összegből nyolc önkormányzati lakás nyílászáróit újítják fel.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek