Országos elsők lettek a Közgázosok

2019. december 12. (csütörtök)

Országos első helyezettek lettek a keszthelyi Közgáz 9. A osztályosai az EU CodeWeek kódolási verseny középiskolás kategóriájában. A megmérettetésen a Kódséta a méhek országában című pályázattal vettek részt, mellyel egy Ino-Bot robottal gazdagodtak. A világversenyt hetedik alkalommal szervezték meg, a keszthelyiek most először vettek rajta részt.
Egy videóval neveztek a versenyre keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskola 9. A osztályos tanulói. A megmérettetésre egy robotméhet készítettek, melynek egy előre meghatározott útvonalat kellett bejárnia. A fiatalok négy csoportba osztva végezték el a feladatokat, melyek közül az egyiknek a programozás volt a feladata.

„Először ugye kiismertük a robotot. Megnéztük, hogy hány másodperc alatt milyen sebességgel mennyi utat tesz meg és ezután mikor már nagyon jól kiismertük a robotot, a forgását, hogyan megy, mennyivel, meg milyen, utána a tanárnő odaadta nekünk az útvonalat, amire alapból szólt a feladat és akkor azt utána arra programoztuk át a feladatot.” – ismertette Pálfi Bianka.

A diákok a programozás mellett a robot összeszerelését, információgyűjtést, és a videó készítését is megvalósították. A versenykiírásban ugyanis az szerepelt, hogy mozgókép formájában kell bemutatniuk, hogy sikerült végrehajtaniuk a feladatot.

„Az osztályfőnököm és egypár osztálytársam segítségével vettük fel részletenként a videót a telefonunkra és a közösen megírt szöveget pedig én mondtam a videó alá, mint narrátor. A programozás informatika órán gyakoroltuk a kódolással együtt és hát ez elég bonyolult volt, de könnyen megoldottuk és igazából nagyon jó munka volt az egész.” – osztotta meg Élő Vivien.

A hetedik Code Week nevű világversenyt októberben szervezték meg, az eredményhirdetést azonban később rendezték. A megmérettetés célja, hogy a fiatalok betekintést nyerhessenek a programozás alapjaiba és abba is, hogyan hat a digitalizáció és az informatika a mindennapi életünkre. A téma idén a méhek világa volt.

„Egy nagyon jó kis csapatmunka alakult ki belőle és a nyereményünk, hát nagyon örültünk a díjainknak, mert valójában az országból a középiskolások közül az elsők lettünk, egy különdíjat is nyertünk és egy tárgyi jutalmat is.” – mondta el Varga-Vertkovci Cecília.

A Közgázosok nyereménye egy Ino-Bot robot lett, valamint egy napra elmehettek Budapesten a Google székházba, ahol megismerkedhettek a programozók mindennapjaival.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6660-orszagos-elsok-lettek-a-kozgazosok?fbclid=IwAR32rQfucyK8BMX0-w-_X_KvLJOdRwbAyRmK7H_rTPc5NMFbzxJFKiNn6js