Orvosok, ápolók, védőnők táncoltak Keszthelyen

2021. május 28. (péntek)

A keszthelyi Alapellátási Intézet dolgozói is részt vettek a Jerusalema tánckihívásban. Az orvosok, védőnők, gyógyszerészek az intézmény falai között, az udvaron és a Festetics-kastély parkjában is táncoltak. Ahogy megfogalmazták, a kihívásra való felkészülés kirázta őket a nehéz hétköznapokból, és felszabadultak az óriási teher alól, amivel a pandémia miatt szembe kellett nézniük az elmúlt másfél évben.

Eddig még sosem látott arcát mutatta a keszthelyi Alapellátási Intézet szerdán délután. A felnőtt és gyermek háziorvosok, a védőnők, az ápolónők és a gyógyszerészek is összefogtak, hogy megvalósítsák az elmúlt időszak legnépszerűbb kihívását, a Jerusalema tánckihívást. A készülő videoklipben az intézmény számos, jól ismert helyszíne bemutatkozik. Az egészségügyi dolgozók nagy örömmel vettek részt a kihívásban, ugyanis az elmúlt időszak jelentős terheket rótt rájuk.

„Mint gyerekgyógyász, én a gyerekekhez közel vagyok és lelkileg is a tánchoz, a mozgáshoz, a derűhöz. Most ebben a nehéz covidos helyzetben, amikor mindenki szorong, a szülők, az egész ország, a város, akkor úgy gondoltam, hogy egy kis derűt sugározzunk magunkból, hogy mi itt vagyunk, tesszük a dolgunkat és derűsen tesszük a dolgunkat. Vígasztalunk, oltásról beszélgetünk és próbáljuk megnyugtatni azokat, akik betegek.” – mondta Dr. Mencz Zsuzsanna, gyermekorvos.

A Jerusalema tánckihívás lényege, hogy a résztvevők megmutassák a boldogságot, azt, hogy az élet a világjárvány idején is szép. Az egészségügyi dolgozók esetében ez különösen igaz, hiszen az elmúlt másfél évben rájuk hárult a legnagyobb teher, ők találkoztak a legsúlyosabb esetekkel, emellett pedig a más betegségekben szenvedőket is el kellett látniuk. Az Alapellátási Intézet dolgozói a kastélyparkban is táncoltak, megmutatva ezzel Keszthely szépségeit.

„Ez egy hatalmas feltöltődés volt számunkra, tényleg nagyon nehéz volt, és egyre nehezebb, mert a betegek is nagyon türelmetlenek voltak – bocsánat. Meg az, hogy mindenkinek most már kellett egy kis felszabadultság, egy kis jó érzés, hogy levehettük a maszkot, meg, hogy süt a nap. Szóval most minden összejött és nagyon jól sikerült, nagyon jól éreztük magunkat.” – emelte ki Balogh Péterné Marcsi, az Alapellátási Intézet portása.

Az intézmény dolgozói nagy lelkesedéssel, akár többször egymás után is eltáncolták a mára már világszerte ismertté vált koreográfiát annak érdekében, hogy az elképzeléseiknek megfelelő videoklip születhessen. A felkészülésben táncoktató volt segítségükre, akivel munkaidejükön kívül több alkalommal is próbáltak. A folyamat az oktató számára is felemelő volt.

„Szerettem volna hozzájárulni ahhoz, hogy egy kicsit ki tudják pihenni magukat mindez utána helyzet után, amin átmentek, meg ez után a megfeszített munka után. Én is egy kicsit több energiát tettem bele abba, hogy kicsit el tudjanak lazulni, jobban odafigyeltem arra, hogy bele tudjanak feledkezni az egész mozgásba és örömmel, élvezettel tudják csinálni.” – tette hozzá Vígh Zoltán, táncoktató.

Az Alapellátási Intézet munkatársai nagyon összeszokott csapat, hiszen nap mint nap együtt dolgoznak. Ugyanakkor a felnőtt háziorvosok a védőnőkkel és a gyerekgyógyászokkal ritkán találkoznak, így ez a kihívás jó alkalom volt arra, hogy jobban megismerjék egymást. Az akció ötlete Dr. Nyeső Esztertől indult, és az intézményi dolgozók többsége rögtön jelezte részvételi szándékát.

„Nehéz időszakon vagyunk túl, és úgy éreztem, hogy valamivel fel kellene dobni egy kicsit a kollégákat. Ezért gondoltam rá, hogy benevezünk erre a tánckihívásra. Megkerestem mindenkit e-mailben a házban és nagyon sokan reagáltak rá és nagyon sokan örültek a kezdeményezésnek. Igazából az egésznek a háttere volt a legjobb, a felkészülés, a közös gyakorlások, a rengeteg nevetés.” – tájékoztatott Dr. Nyeső Eszter háziorvos.

A dolgozók úgy fogalmaztak, a felkészülés kirázta őket a nehéz hétköznapokból. A performansz végén az Alapellátási Intézet előtt mindannyian levették a maszkjukat, ezzel is jelezve a járványhelyzet kedvező alakulását és a bevezetett könnyítéseket.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8085-orvosok-apolok-vedonok-tancoltak-keszthelyen