Pályaválasztási nap

2014. november 16. (vasárnap)

Két járás huszonkét iskolájából érkeztek a tanulók a Zala Megyei Munkaügyi Központ pályaválasztási kiállítására. Az általános iskolások huszonkét szakmacsoportot ismerhettek meg a keszthelyi kiállítókon keresztül. A pályaválasztási felmérések alapján tíz hiányszakmát határoztak meg, melyek biztos megélhetést jelenthetnek a pályakezdő fiataloknak.

A kétkezi szakmák szükségességét hangsúlyozták a pályaválasztási kiállításon. Az általános iskolások többek közt gépészeti, elektronikai, építőipari, vendéglátó, vagy szépészeti szakmákkal ismerkedhettek.
A különféle szakmákkal a képző intézmények diákjai ismertették meg a pályaválasztás előtt állókat. A Munkaügyi Központ minden évben felmérést végez a tanulók körében, hogy milyen szakmák a szimpatikusak számukra.

A pályaválasztási napon a hiányszakmákra helyeztek nagy hangsúlyt a szervezők. Akik például olyan szakma tanulása mellett döntenek, mint az asztalos, kőműves, hegesztő, vagy az ápoló, azok akár harmincezer forintos szakiskolai ösztöndíjban részesülhetnek. Keszthely térségében is tapasztalható a megfelelően képzett szakemberek hiánya. A megfelelő szakmaválasztással csökken a lemorzsolódás és a pályaelhagyás, ugyanakkor növekedik a munkaerőpiacon való hatékony elhelyezkedés.

A keszthelyi és zalaszentgróti járás huszonkét iskolájából érkeztek a tanulók a két nap során. A Munkaügyi Központ nyolcszáz gyermeket szállított be szervezetten a Balaton Színházba.
A kiállító standok mellett önismereti és pályaismereti foglalkozásokkal is segítették az általános iskolások döntését.

(forrás – szöveg és fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)