Pályázati lehetőség kollégiumi elhelyezésre

2019. augusztus 8. (csütörtök)

A Pécsett továbbtanulni kívánó fiatalok számára nyújt kedvező lakhatási lehetőséget a Zala Megyei Közgyűlés. Azok a zalai fiatalok, akik ezzel élni szeretnének, augusztus 10-ig, szombatig kell beadni pályázati anyagukat. Azonos pályázati feltételek teljesülése esetén a megye kisebb településén élők élveznek elsőbbséget.
A felsőoktatásban tanulók számára a legolcsóbb szálláslehetőség a kollégium. A férőhelyek száma általában mindig jóval alacsonyabb, mint a képzésben részt vevőké. A kollégiumi szobákért ebben az időszakban nagy küzdelem zajlik, mert a lemaradók csak a jóval drágább albérleti konstrukciót választhatják. A Zala Megyei Közgyűlés már huszonhat éve rendelkezik Pécsen egy ötven férőhelyes kontingenssel. Illés Gergely már tavaly is megkapta a lehetőséget a szállás igénybevételére. Ezt mondja: „Most már 2. éve, hogy pályáztam a pécsi kollégiumi férőhelyre. Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség, hiszen a kollégium sokkal kedvezőbb áron van és sokkal több embert tudok megismerni, akikkel egy egyetemre járok. Már korábbról, korábbi diákoktól értesültem főként erről a pályázatról, és szerintem mindenképpen érdemes megpályázni.”

A pályázat lebonyolítója a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal. A Pécsett tanuló egyetemisták és főiskolások augusztus tizedikéig nyújthatják be a támogatási kérelmüket. Az elbírálásról szóló értesítést augusztus harmincegyedikén kapják meg a diákok. Mindenképpen érdemes pályázni, mert előfordulhat üresedés, amelyet a jelentkezőkkel töltenek ki. Ezen túl a Zala Megyei Közgyűlés szoros kapcsolatban áll a további pályázati lehetőségeket kínáló városokkal, így szükség esetén egymás kontingenseit osztják meg a támogatásból kiszoruló diákokkal.

Pácsonyi Imre alelnök elmondta: „Ezidáig összesen húsz pályázat érkezett, van tehát még bőven lehetőség – bár jellemző módon az utolsó egy-két napot szokott a legtöbb jelentkező jönni. Van egy pályázati adatlap, amelyet a honlapunkról, a zala.hu című honlapról, a hírek rovatban megtalálnak illetve le tudnak tölteni. Jövedelemigazolása van szükség, és a hallgatói jogviszony igazolására az elsőévesek esetében.”

Kollégiumi szobát azok is igényelhetnek pályázati úton, akik nem most kezdik felsőoktatási tanulmányaikat. Nekik a befejezett félévet kell leigazolni ahhoz, hogy ismét a pécsi, Szántó Kovács János úti kollégiumba kerülhessenek. A férőhely egy tanítási évre vonatkozik, így minden évben újra kell pályázni.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6293-palyazati-lehetoseg-kollegiumi-elhelyezesre?fbclid=IwAR2qV_tsYMvZP_2M1tkYywrxcIuxag3oP4c4CIemkeotODFWVx4CnmShYBc